STRANI MEDIJI PREDVIĐAJU

'Tisuće će izaći izraziti podršku Gotovini'

16.11.2012 u 08:33

Bionic
Reading

Izricanje konačne presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču tema je koju najavljuju i važni svjetski mediji, od BBC-ja do Agence France Presse (AFP)

'Tribunal UN-a za zločine na prostoru bivše Jugoslavije u petak će presuditi o žalbi bivšeg hrvatskog generala Ante Gotovine, koji je osuđen za svoje sudjelovanje u zločinima tijekom balkanskih ratova 1990-ih, ali ga se u njegovoj domovini i dalje smatra herojem', stoji u vijesti AFP-a pod naslovom 'Tribunal UN-a odlučuje o sudbini 'ratnog heroja''. Nadalje, AFP piše da je Gotovina osuđen na 24 godine zatvora 'zbog ubojstva hrvatskih Srba tijekom borbe njegove države za neovisnost', kao i da se očekuje da će 'tisuće gledati izricanje presude' na velikim ekranima koji su postavljeni na glavnom trgu Zagreba.

Ističe se i da su noć prije izricanja presude održana bdijenja diljem države, s ciljem 'podizanja glasa protiv nepravde kojima su izloženi generali i Hrvatska', kako je to rekao biskup Vlado Košić, kojeg AFP citira. Ante Gotovina je 'osoba koju njegovi podržavatelji vide kao osloboditelja Hrvatske' te 'najviše pozicionirani časnik hrvatske vojske kojemu je suđeno u Haagu'.

BBC pak piše da je 'Gotovina osuđen zbog ubijanja stotina Srba tijekom operacija zauzimanja Krajine', ali da ga se 'doma smatra herojem'. Gotovinino uhićenje 2005. bilo je 'ključno za hrvatsko pridruživanje EU-u', napominje BBC, koji predviđa da će 'tisuće ljudi izaći na ulice kako bi gledale presudu Gotovini.'