U BEOGRADU

Počinje suđenje egzekutoru s Ovčare

15.11.2012 u 09:37

Bionic
Reading

Pred Odjelom za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas će početi suđenje bivšem pripadniku Teritorijalne obrane Vukovara Petru Ćiriću, optuženom za ratni zločin protiv najmanje 193 zarobljenika na farmi Ovčari 1991. godine.

Petra Ćirića (44), zvanog Pero i Pero Cigan, optužnica srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine tereti da je fizički zlostavljao ratne zarobljenike dok su bili prisiljeni protrčavati kroz špalir na ulazu u hangar na Ovčari, a potom sudjelovao i u njihovu strijeljanju.

U optužnici podignutoj 18. lipnja 2012. godine navodi se da je Ćirić sudjelovao u strijeljanju ratnih zarobljenika, nakon što su popisani i u nekoliko navrata odvezeni na Grabovo kod Ovčare. Optužnica ga tereti da je ispred hangara na Ovčari sudjelovao i u likvidaciji posljednje grupe od desetak ratnih zarobljenika.

Ćirića će pred sud policija privesti iz Kazneno popravnog doma u Sremskoj Mitrovici, gdje izdržava kaznu po presudi suda u Novom Sadu iz 2006. godine za drugo kazneno djelo.

Za ubojstvo više od 200 hrvatskih ratnih zarobljenika na farmi Ovčari kod Vukovara 21. studenoga 1991. godine, od kojih su identificirane 193 žrtve, srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine do sada je postupalo u ukupno tri predmeta.

Od 20 optuženih, pravomoćno je osuđeno 15 osoba na ukupno 207 godina zatvora, a pet optuženih je oslobođeno.

Optužnicom protiv Petra Ćirića srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine otvorilo je i četvrti predmet u slučaju "Ovčara", a pripremno ročište održano je 1. listopada 2012. godine.