BLOOMBERG:

'Čačić je htio ojačati utjecaj Hrvatske u Ini'

14.11.2012 u 15:35

Bionic
Reading

Neposredno nakon izricanja presude Radimiru Čačiću, slučaj je analizirala utjecajna multinacionalna medijska korporacija Bloomberg sa sjedištem u New Yorku, ne propuštajući navesti da je prvi potpredsjednik vlade Zorana Milanovića nastojao ojačati utjecaj Hrvatske u Ina-Molu. Bloombergov tekst prenosimo u cijelosti

Mađarski sud osudio je Radimira Čačića, zamjenika hrvatskog premijera, na zatvorsku kaznu od 22 mjeseca zbog toga što je prouzročio prometnu nesreću sa smrtnim posljedicama.

FT: Zagreb - Budimpešta

Financial Times prenosi izvještaj agencije Reuters o slučaju Čačić, ali ga - uz naslov 'Hrvatska: Ministru prijeti mađarski zatvor nakon fatalne prometne nesreće' - kao i drugi svjetski mediji stavlja u politički kontekst odnosa Zagreba i Budimpešte.

Čačić, koji je proglašen krivim zbog prebrze vožnje i izazivanja prometne nesreće na mađarskoj autocesti u siječnju 2012., koja je rezultirala smrću dvoje ljudi, osuđen je u odsutnosti na bezuvjetnu kaznu zatvora, potvrdio je glasnogovornik suda Attila Vadocz u telefonskom razgovoru u srijedu. Čačić (63) će biti u mogućnosti izaći iz zatvora nakon što odsluži polovicu svoje kazne, rekao je Vadocz.

Čačić je čelnik Hrvatske narodne stranke, partnera u 10-mjesečnoj vladajućoj koaliciji. Predvodio je nastojanja da se poveća utjecaj hrvatske vlade u INA Industriji Nafte d. d., hrvatskoj rafineriji pod kontrolom mađarskog Mol Nyrta. Hrvatska, koja je na redu da postane 28. članica Europske unije u srpnju 2013., napreže se kako bi oživjela svoje gospodarstvo nakon tri godine recesije i stagnacije.

'Čačić (63) je 'teškaš' s velikim utjecajem u hrvatskoj vladi i ključni pokretač reformi', napisao je Timothy Ash, ekonomist specijaliziran za rastuća tržišta u Standard Bank Group Ltd. sa sjedištem u Londonu, u mailu Bloombergu.

Cijena hrvatskih dolarskih obveznica, s dospijećem 2017. godine, pala je, gurajući prinos sa 3,83 posto na 3,894 posto.

Presuda je objavljena dok se Čačić nalazio u zrakoplovu, na povratku u Zagreb iz trgovinske misije u katarskoj Dohi. U Zagreb je sletio oko 13,45 sati te napustio aerodrom bez komentara. Gostujući na državnom radiju, premijer Zoran Milanović odbio je komentirati slučaj navodeći da čeka više detalja o presudi.

'Ovo je veliki udarac hrvatskoj vladi i gospodarstvu', rekla je Jelena Lovrić, analitičarka u Europa Press Holdingu, najvećem hrvatskom novinskom izdavaču, telefonom iz Zagreba. Čačić, koji je također i ministar gospodarstva, 'započeo je investicijske projekte ključne za oporavak zemlje te u ovom trenutku ne vidim osobu koja bi ga mogla zamijeniti'.