OPASNE NAMJERE

Izrael priprema atomski udar na Iran?

13.11.2012 u 18:33

Bionic
Reading

Izraelski vojni stručnjaci zaključili su kako bi konvencionalni napad na iranska nuklearna postrojenja mogao propasti nakon što su se pojavile informacije koje govore da Teheran posjeduje mnogo više obogaćenog urana, smještenog u postrojenju Fordow ukopanom unutar planine, negoli se ranije pretpostavljalo, piše Sunday Times

Zapadni obrambeni stručnjaci sada tvrde kako se veliki dijelovi postrojenja za obogaćivanje urana Fodrow nalaze ukopani unutar planine, puno dublje negoli se do sada smatralo u takozvanoj 'zoni sigurnosti' do koje bi napad bilo kakvim konvencionalnim oružjem bio nedostatan, prenosi Dnevni avaz

Ako je taj zaključak točan, onda bi se Izrael u slučaju odluke o napadu mogao postaviti na dva načina: kopneni napad i klasično preuzimanje postrojenja iz iranskih ruku ili precizan napad projektilima koji bi na sebi nosili malo taktično nuklearno oružje.

U slučaju nuklearnog napada, Izrael na raspolaganju ima projektile tipa Jericho 3 čija razorna snaga, preciznost i domet su dovoljni da se postrojenja unište do temelja. U Sunday Timesu se navodi neimenovani izvor iz izraelskih vojnih krugova koji kaže: 'Izraelski vojni planovi u stanju su konstantnog razvoja, usporedno s razvojem koji ostvaruje Iran.'

O nuklearnom napadu uvijek se razgovara iza čvrsto zatvorenih vrata. Osjetljivo je to pitanje koje donosi automatsku osudu javnosti, no osim u vojnim krugovima, moglo se, također vrlo suptilno, primijetiti zabrinutost oporbenih političara oko smjera u kojem se zemlja po pitanju nuklearnog napada kreće.


Iako je itekako svjestan neprijateljskog okruženja u kojem bi se mogao naći ukoliko direktno optuži vlasti za promišljanje o nuklearnom udaru vođa opozicije, političar Shaul Mofaz, šef najjače opozicijske stranke Kadima, nekadašnji ministar obrane i jedan od rijetkih izraelskih političara koji se protivi tajnovitosti izraelskog nuklearnog programa, već neko vrijeme smatra kako premijer Netanyahu 'igra opasnu igru'.

Tako je na konferenciji za medije šokirao javnost posterom na kojem ispod nuklearnog oblaka stoji natpis 'Bibi će ugroziti Izrael'. Većina je u prvom trenu automatski zaključila kako govori o iranskom pitanju, no Shaul Mofaz je zapravo uputio suptilnu poruku gledateljima koju na glas ne bi smio izreći: da smatra kako premijer Netanyahu važe nuklearni udar kao opciju.

Dok je s druge strane u razgovoru za televiziju izraelski premijer Benjamin Netanyahu na pitanje o napadu na Iran odgovorio rekavši kako David Ben Gurion (osnivač izraelske države) nije tražio dopuštenje SAD-a za osnivanje države Izrael, i tako mnogima dao naslutiti kako je Izrael spreman ili se sprema na vojnu akciju protiv Irana.

Klasični vojni udar

Prošlog tjedna izraelske novine Ynetnews objavile su podatak kako je Izrael 2010. godine odustao od želje premijera Benjanima Netanyahua o vojnom napadu na Iran zbog nedovoljno opremljene vojske kao i zbog protivljenja mnogih čelnih ljudi iz političkog života, piše Press TV

Izvještaj istraživačke novinarke Llane Dayan na izraelskom News Channelu kaže kako je na sastanku iz 2010. godine između premijera Netanyahua, ministra obrane Ehud Baraka i malog kruga glavnih ministara premijer od vojske zatražio da se pripremi na vojni napad na iranska nuklearna postrojenja.

Termin 'zona sigurnosti' skovao je ministar obrane Ehud Baraka koji je time želio opisati koliko malo vremena je preostalo Izraelu prije nego što Iran napravi nuklearno oružje.