ISTRAŽIVANJE

Očevi ženske djece skloniji ljevičarima

25.05.2009 u 13:33

Bionic
Reading

Ekonomisti tvrde da su pronašli korelaciju između broja kćeri i sinova u kućanstvu s političkim opredjeljenjima njihovih očeva. Analizom podataka utvrdili su da je 67 posto roditelja s tri sina i bez kćeri glasovalo za laburiste ili liberalne demokrate

U kućanstvima s tri kćeri i bez sinova, taj postotak rastao je do 77, a sličan obrazac ustanovljen je i u kućanstvima s dvoje i četvero djece.

'Ovaj dokument donosi dokaze da su roditelji s kćerima skloniji ljevici, dok su oni sa sinovima skloniji desnici', napisali su u članku Andrew Oswald sa Sveučilišta Warwick University i doktor Nattavudh Powdthavee sa Sveučilišta York.

Profesor Oswald piše da kćeri utječu na to da očevi 'postupno postaju sve prijemčljiviji za 'žensku' želju za… većim značenjem javnog dobra'.
'Oni se sve više okreću ljevici. Slično njima, majke sinova postaju sve suosjećajnije za 'mušku' želju za manjim porezima i ograničenjem javnih dobara. Politička usmjerenja nisu onoliko neovisna koliko to ljudi misle. Djeca oblikuju svoje roditelje.'

Istraživači su proučavali povijest glasovanja američkih kongresmena prije i nakon rođenja djece. Ustanovili su postojanje sličnog obrasca glasovanja, pri čemu se osobito snažnim pokazao utjecaj ženske djece na očeve.

No Arthur Mayne, biolog koji ima tri sina, odbacio je ovaj pristup kao 'previše jednostavan'. Ideja da su žene 'politički mekše' od muškaraca mogla bi, naime, biti shvaćena kao stereotip.

'Čini se da nedavna istraživanja dokazuju to da žene s višom razinom testosterona, koje su sklonije dominaciji, imaju više sinova nego kćeri', rekao je Mayne.

'Žene s nižim razinama testosterona, koje su suosjećajnije i pažljivo slušaju sugovornike, sklonije su rađanju ženske djece. Moglo bi biti da one izabiru partnere koji su bliži njihovom ponašanju. To bi značilo da osobe koje su u startu liberalnije mogu biti sklonije dobiti žensku djecu, a osobe koje su konzervativnije mogu imati više muške djece.'