NESIGURNOST I KORUPCIJA

Lonci lupaju diljem Argentine

09.11.2012 u 10:56

Bionic
Reading

Argentinci su u četvrtak navečer lupajući loncima u velikom broju prosvjedovali diljem zemlje protiv predsjednice Cristine Kirchner, protiv nesigurnosti i korupcije. Prosvjede su organizirale skupine aktivista na društvenim mrežama

'Da demokraciji, ne novom mandatu!', izvikivali su prosvjednici koji su istodobno izašli na ulice najvećih gradova u zemlji: Buenos Airesa, Rosarija, Cordobe, Mendoze i Barilochea upozoravajući na nesigurnost i korupciju i mašući argentinskim zastavama.

Glavni dnevni listovi, La Nacion i Clarin - oba kritičari vladine politike - ocijenili su da su u prosvjedima diljem zemlje sudjelovale 'stotine tisuća' Argentinaca.

'Dosta je korupcije!', 'Spasimo Republiku!', 'Želimo neovisno sudstvo!' - neki su od natpisa na transparentima iznad zbijenog mnoštva koje se kretalo prema obelisku u središtu prijestolnice.

'Predsjednica nas mora poslušati: ne želimo još jedan njezin mandat', rekla je Nora Perez (40). 'Ljudi više nemaju radne kulture i žele živjeti od socijalne pomoći', požalila se.

Kirchner je dvaput pobijedila na predsjedničkim izborima, 2007. i 2011. No neki parlamentarni zastupnici iz peronističke stranke na vlasti predlažu reformu ustava kako bi joj omogućili i treći mandat 2015. godine.

Tu inicijativu odbacuje više od 80 posto stanovništva, prema ocjeni instituta Management & Fit.

Većina prosvjednika su pripadnici srednjeg sloja, kao i na prvim velikim prosvjedima organiziranim 13. rujna.

Anketa provedena među prosvjednicima pokazala je da su glavni razlozi njihove zabrinutosti nesigurnost (79,4 posto) i inflacija (64 posto).

Video s prosvjeda u Argentini