Svijet KOPLJA OKO SVEĆENIKA

Škotska crkva zaredila homoseksualca

  • Autor: tportal.hr
  • 25.5.2009 10:27:06
  • 25.5.2009 9:58:47

Škotski crkvenjaci, u sklopu posljednjeg spora oko seksualnosti zbog koje se već dugo lome koplja u anglikanskoj zajednici, odobrili su zaređenje homoseksualca za svećenika

Sa 326 glasova 'za' i 267 'protiv', rukovodeće tijelo crkve podržalo je ponovno zaređenje oca Scotta Renniea (37), koji je ranije bio vjenčan sa ženom, a sada živi s muškarcem. Rennie je zaređen još prije deset godina, a toleriran je i nakon promjene životnog partnera. No prošle godine prešao je u crkvu u Aberdeenu, gdje je naišao na otpor, pa i zahtjev da bude određen. Protivnici su vršili pritisak na Kirk, izvršnu vlast u crkvi Škotske, da odbaci Renniea, jer njegovo zaređenje nije u skladu s učenjem Biblije.

'Apsolutno smo protiv toga na temelju onoga što je Gospod rekao u Bibliji o homoseksualizmu', rekao je pastor Jack Bell iz Baptističke crkve Ciona u Glasgowu.

Slučaj je podijelio škotske crkvenjake i izazvao napetost u anglikanskoj zajednici s oko 77 milijuna članova širom svijeta.

Anglikanci su otvorili temu seksualnosti kada je 2003. Episkopalna crkva, anglikanski ogranak u SAD-u, zaredila prvog deklariranog homoseksualca Genea Robinsona za biskupa u New Hampshireu. Rennie kaže da konzervativci stoje i iza pokušaja da ga se ukloni: 'Isti razgovor vođen je kada su u službu stupale žene. Mislim da takvi argumenti služe onima koji su protiv promjena', rekao je Rennie za britanski Sky News TV.

Nakon većinske podrške Rennieu, škotska Komisija za jednakost i ljudska prava priopćila je da je škotska crkva 'moderna crkva za modernu Škotsku'.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još