KAOS NAKON PORAZA

Republikanci plaču za spiskanim milijunima i zazivaju rat

09.11.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Republikanci su prilično loše podnijeli poraz na predsjedničkim izborima, posebice jer su potrošili nevjerojatne iznose novca kako bi Mitta Romneyja instalirali u Bijelu kuću. Sada se i glavni donatori pitaju u čemu je problem i jesu li uzalud spiskali stotine milijuna dolara

Bila je to jedna od upečatljivijih slika iz bostonskog stožera Mitta Romneyja nakon što su svi relevantni mediji objavili kako je Barack Obama ponovno izabran za predsjednika: 79-godišnji bogataš Sheldon Adelson razočarano se u invalidskim kolicima vozi s 'mjesta zločina'. Adelson je inače vlasnik kockarnica u Las Vegasu, poznat u američkoj javnosti kao veliki donator republikanskih kandidata, s time da uvijek preferira one ekstremnije, pa je u predizborima milijune potrošio na kampanju Newta Gingricha. Za Romneyja je pak kasnije donirao 54 milijuna dolara, te je time – kako konstatira ABC News – 'najveći gubitnik predsjedničkih izbora'.

Adelson je donirao milijune i za druge republikanske kandidate: kongresnika Allena Westa s Floride, kandidate za Senat iz Floride, Teksasa i Virdžinije, koji su svi redom izgubili! Ipak, bez obzira na uzalud potrošene desetke milijuna dolara na republikanse kandidate, Adelson i dalje vrijedi oko 20 milijardi dolara, pa mu utrošeni novac na kampanje ipak dođe kao sitniš.

U nezavidnoj poziciji našao se i Karl Rove, nekad beskrajno moćni strateg koji je Georgea W. Busha dvaput doveo u Bijelu kuću, čiji je komitet American Crossroads potrošio oko 400 milijuna dolara na razne republikanske kandidate za Kongres, Senat i, naravno, u Romneyjevu korist. Američki mediji izvještavaju kako su bogati donatori Roveova komiteta 'poludjeli jer je potrošeno toliko novaca, a nisu dobili ništa'. Prvi koji se javno oglasio je, očekivano, Donald Trump koji je Roveu preko Twittera ironično čestitao što je 'bacio u vjetar 400 milijuna u ovom izbornom ciklusu'.


Krenulo je i cipelarenje Mitta Romneyja, kojega su u kampanji podržavali brojni američki bogataši, što ne iznenađuje jer je najavljivao da će prvenstveno raditi u njihovu korist. U utorak je zbog njihovog dolaska na čekanje rezultata predsjedničkih izbora na bostonskom aerodromu vladala velika gužva jer su se svi veliki Romneyjevi donatori pojavili sa svojim privatnim avionima.

Utjecajni konzervativni bloger Erick Erickson je nakon poraza Romneyja opisao kao 'kandidata koji je bio za sve i ništa', a njegove savjetnike je nazvao šarlatanima. Još je oštriji bio konzervativni komentator Ben Domenech: 'Romneyjeva poruka je bila bez muzike, izrečena od strane kandidata bez ikakve osobnosti, koji je živio zaštićen život.'

Republikanci su jako teško podnijeli poraz od Obame i zbog toga što su ih njima bliski mediji, prvenstveno Fox News, uvjeravali da slijedi veliki trijumf Mitta Romneyja, pa sada nisu u stanju ni smireno analizirati zašto su izgubili, nego je krenulo međusobno optuživanje. Ipak, neki pritom nisu zaboravili da im je i dalje najveći neprijatelj 'musliman i socijalist' Barack Obama, poput konzervativne skupine Heritage Action for America, koja je objavila paranoičan video na YouTubeu, u kojem tvrdi da je Amerika 'u ratu' zbog Obamine pobjede!

Konzervativci pozivaju na rat zbog pobjede Baracka Obame na predsjedničkim izborima