NAKON TITOVE SMRTI

Jovanki Broz prijetili i izbacili je u spavaćici

25.05.2009 u 08:46

Bionic
Reading

Uoči rođendana bivšeg doživotnog predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Josipa Broza, njegova supruga Jovanka Broz izjavila je da više ne ide na Titov grob jer se 'ne želi smješkati onima koji su joj prijetili smrću, a koje je tamo sretala'

BEOGRAD - 'Ne idem, jer ne želim da me tamo, ispred Kuće cvijeća, dočekuje Ognjen Grković, nekadašnji tajnik generala Nikole Ljubičića, koji je odmah nakon Titove smrti tražio da potpišem papir na kojem piše da sve ostavljam državi, što sam ja odbila. Rekla sam da to niti mogu niti hoću, jer moram od nečega živjeti, a on mi je prenio Ljubičićevu poruku da šutim i budem sretna što su me ostavili živu?! Ne želim se s osmjehom, kao da ništa nije bilo, slikati za novine i s Maricom Trljin i Rankom Bugarčićem koji su kasnije sudjelovali u toj prljavoj raboti', rekla je Jovanka Broz, koja je prvi put nakon više desetaka godina izolacije odlučila progovoriti za beogradsku Politiku.

'Kako ih nije sram pogledati me u oči? Da tim slikama u novinama javno operu svoj obraz. Godinama sam pisala prosvjedna pisma, molila da me ti ljudi ne dočekuju, ali uzalud. Eto, zašto me nema na grobu svog supruga', rezignirano i ogorčeno je objasnila Titova udovica koja ima danas ima 87 godina.

Jovanka Broz posljednjih je tjedana ponovno predmet medijske pažnje u Srbiji, nakon nedavnih posjeta dvojice ministara Vlade Srbije u kući u kojoj živi od Titove smrti, Rasima Ljajića i Ivice Dačića, prenosi Novi list. Oni su izjavili da će učiniti sve kako bi se njezina, najblaže rečeno, čudna situacija, poboljšala.

'Odmah nakon Titove smrti izbacili su me kao kofer iz Užičke 15 (rezidencije na Dedinju), u spavaćici, bez ičega, bez prava da uzmem bar neku našu zajedničku fotografiju, neko pismo, knjigu, odjeću, i bez moje volje strpali u drugu kuću, rekoše privremeno, u kojoj živim gotovo tri desetljeća. S jedne strane, za javnost je bio priređen veličanstven pogreb na koji su došli skoro svi državnici svijeta, da tom velikom čovjeku odaju počast, a s druge, imate ljude koji su s mojim mužem posljednjih godina njegovog života radili što su htjeli, također i sa mnom, i na kraju me pokrali. Imate takve kao što je spomenuti Grković, koji je nagrađen činom, valjda za nedjela koja je počinio prema meni', sjeća se nekadašnja prva dama bivše SFRJ.

Iako su joj se obraćali novinari iz najuglednijih redakcija svijeta, uljudno je odbijala govoriti o sebi, mada je od honorara koji su joj za to nuđeni mogla pristojno živjeti.

O tome zbog čega do danas nije dobila mirovinu supruga Jovanka Broz kaže: 'Ne mogu dobiti Titovu mirovinu, jer nemam dokumente, a i zato što Tito 'nije imao plaću', priopćio mi je u nazočnosti nekih nazovi pravnika, 12. srpnja 1982. Fadilj Hodža. Nikada nisam dobila bilo kakvo rješenje o penziji. Točno je da dobivam apanažu, ali koju i od koga nikada nisam saznala. Gospodin Ljajić je prvi političar koji se zainteresirao za moj slučaj. A kao supruga predsjednika zemlje, ali i kao sudionica rata s činom te nositeljica Spomenice imam pravo, kao i svaki građanin, na mirovinu i imam pravo na adekvatan smještaj, a ne privremeni, odakle me uvjek netko može izbaciti. Srećom, služilo me je zdravlje, pa sam sama mogla voditi računa o sebi, kao i da živim iz inata...', ispričala je Jovanka Broz.