NAJVEĆI SAVEZNICI

EU i NATO čestitali Obami

07.11.2012 u 09:55

Bionic
Reading

Čelnici EU-a i NATO čestitali su u srijedu ujutro Baracku Obami na reizboru za američkog predsjednika.

'Zadovoljstvo nam je uputiti čestitke predsjedniku Obami na njegovu reizboru za predsjednika Sjedinjenih Država. Sjedinjene Države su ključni strateški partner EU-a i veselimo se nastavku tijesne suradnje, koja je s predsjednikom Obamom uspostavljena posljednje četiri godine, jačanju naših bilateralnih odnosa i zajedničkom rješavanju globalnih izazova, uključujući sigurnost i ekonomiju', kaže se u zajedničkoj čestitki predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuya i Komisije Jose Manuela Barrosa.

'Rast i zapošljavanje ostaju prioriteti i za EU i za SAD i mi ćemo nastaviti, zajedno s predsjednikom Obamom, raditi na oslobađanju golemog potencijala transatlantskog tržišta', dodaju čelnici dviju europskih institucija.

U ime Europskog parlamenta čestitao je njegov predsjednik Martin Schulz. 'EU i SAD su najbliži saveznici u svijetu - naše partnerstvo se temelji na širokom rasponu zajedničkih vrijednosti i interesa', kaže Schulz.

Obami je čestitao i glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen. 'Savez između Europe i Sjeverne Amerike, utemeljen na zajedničkim vrijednostima na kojima počiva na Savez utemeljen prije 60 godina, ostaje danas jednako snažan i važan za očuvanje euroatlantskog mira i sigurnosti', kaže Rasmussen.