NAPAD NA KFOR-OVCE

Zbog uhićenja Srbina blokirali cestu na Kosovu

06.11.2012 u 13:05

Bionic
Reading

Srbi na sjeveru Kosova danas su na sat vremena blokirali prometnicu Priština – Raška u Rudaru pokraj Zvečana prosvjedujući tako zbog uhićenja Slavoljuba Jovića kojeg je srpska žandarmerija uhitila i odvela u Kraljevo gdje je zadržan u pritvoru, javljaju mediji u Srbiji

Jovića terete da je iz neposredne blizine ispalio više projektila u pripadnike KFOR-a od kojih je dvojicu ranio, dok je živote ostalih doveo u opasnost pa će kazneno odgovarati za teško ubojstvo u pokušaju kao i nedopušteno držanje oružja i eksplozivnih tvari. Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Kosovske Mitrovice Nebojša Jović izjavio je da je današnje okupljanje Srba u Rudaru najava za veliki prosvjed Srba koji će se u petak održati u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Jović, koji je inače brat uhićenog Slavoljuba, rekao je da građani zahtijevaju da se Slavoljubu Joviću omogući obrana sa slobode i nije im namjera utjecati na postupak koji se vodi pred srpskim pravosuđem.

'Naprotiv, uvjereni smo da je Slavoljub nevin i prosvjedom želimo upitati i ima li država snage zatražiti odgovornost KFOR-a za pokušaj masovnog ubojstva 1. lipnja u Rudaru i za nasilje na Jarinju i Jagnjenici', rekao je Jović.

Jovića je na teritoriju Kosova uhitila srpska žandarmerija što je izazvalo pozornost na Kosovu i u međunarodnoj zajednici jer službeni Beograd niječe optužbe da na sjeveru Kosova djeluju pripadnici srpske policije i sigurnosnih službi pa je Eulex pokrenuo istragu kako je i gdje srpska žandarmerija uhitila Jovića i kako ga je prebacila u Srbiju.