POČELO JE, POČELO

Obama i Romney izjednačeni u prvim sekundama

06.11.2012 u 11:02

Bionic
Reading

Stanovnici dvaju malih mjesta u sjevernoj američkoj državi New Hampshire otvorili su ovogodišnje predsjedničke izbore u SAD-u, obavivši svoju građansku dužnost glasovanjem u ponoć, objavile su u utorak svjetske agencije

U prve 43 sekunde 6. studenoga u Dixville Notchu aktualni američki predsjednik i demokratski kandidat Barack Obama dobio je pet glasova, a isto toliko i njegov republikanski protukandidat Mitt Romney. 'Ovo je prvi put da su rezultati glasovanja izjednačeni', rekao je jedan od stanovnika.

Tradicija je takva od 1948. Mjestašce Dixville Notch, smješteno blizu granice s Kanadom, zajedno sa susjednim Hart's Locationom broji gotovo 120 stanovnika. U Hart's Locationu Obama je osvojio 23 glasa, a Romney devet.

Dixville Notch je svake četiri godine u središtu pozornosti cijelog SAD-a jer se njegovi stanovnici prvi izjašnjavaju na izborima. Stvar je osobnog ponosa i prestiža da svi stanovnici s pravom glasa na birališta izađu što prije.

Suprotno tradiciji, ove godine birači nisu mogli glasovati u plesnoj dvorani luksuznog hotela starog 150 godina jer se zdanje renovira, pa je desetero birača svoju građansku dužnost obavilo u skijaškoj kolibi.