Svijet RAZVOJ GOSPODARSTVA

Predsjednik Mesić u službenom posjetu Tadžikistanu

  • Autor: Hina
  • 24.5.2009 12:59:23
  • 24.5.2009 12:55:15

Predsjednik Republike Stjepan Mesić počeo je u nedjelju službeni posjet Tadžikistanu susretom s tamošnjim predsjednikom Emomalijem Rahmonom s kojim se suglasio oko potrebe jačanja bilateralnih odnosa na svim područjima, priopćeno je iz Ureda Predsjednika

U subotu navečer dvojica predsjednika susrela su se na neformalnoj večeri odmah po dolasku hrvatskog predsjednika u glavni grad Tadžikistana Dušanbe.

Mesić i Rahmon službeni susret počeli su razgovorima u četiri oka, a zatim su im se pridružila izaslanstava dviju zemalja na razgovorima na kojima je višekratno izražena ideja da se bilateralni odnosi unaprijede na svim područjima, navodi su u priopćenju.

Nakon susreta s Rahmonom, Mesić je istaknuo da je njegov posjet, prvi jednoga hrvatskog predsjednika Tadžikistanu, u funkciji boljeg upoznavanja Hrvatske i Tadžikistana, 'izvaneuropske zemlje s kojom možemo uspostaviti obostrano korisnu suradnju'.

'Naša orijentiranost na Europu ni u kojem slučaju ne isključuje suradnju sa zemljama izvan Europe', rekao je Mesić dodajući da, naprotiv, u tim zemljama možemo pronaći tržišta za svoje robe, a mi njima pomoći u plasmanu njihovih roba na europsko tržište.

Dvojica predsjednika potpisala su izjavu u kojoj su formulirana osnovna načela na kojima će se graditi odnosi između dviju država i dogovorila se oko posjeta predsjednika Rahmona Hrvatskoj do kojega bi moglo doći potkraj ljeta ove godine.

Potpisani su i sporazumi o suradnji ministarstva vanjskih poslova dviju zemalja te o suradnji Gospodarske komore Tadžikistana i Hrvatske gospodarske komore čime je počelo stvaranje pravnog okvira za izgradnju odnosa između dviju zemalja.

U nastavku službenog posjeta, predsjednik Mesić susreo se s premijerom Tadžikistana Okilom Okilovim koji je iznio ideju o potrebi osnivanja međuvladine komisije za bilateralnu suradnju, kao i o uspostavi zračnog prometa između Dušanbea i Zagreba.

Kao posebno zanimljiva područja suradnje Okilov je istaknuo korištenje vodene energije, razvoj turizma te prehrambene i farmaceutske industrije.

Predsjednik Mesić će se tijekom boravka u Dušanbeu susresti i s predsjednikom tadžikistanskog parlamenta te će posjetiti najveći aluminijski kombinat u Tadžikistanu, stoji u priopćenju Ureda Predsjednika.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još