REPUBLIKANSKI GLASAČI

Obama je 'ateist, musliman i socijalist'

05.11.2012 u 12:20

Bionic
Reading

Finiš američke predsjedničke kampanje usmjeren je na nekoliko saveznih država, od kojih je bez sumnje najvažniji Ohio, bez čijeg osvajanja nije pobijedio nijedan kandidat u proteklih pola stoljeća. Video na Youtubeu pokazuje da su podržavatelji republikanskog kandidata Mitta Romneyja u Ohiju potpuno neupućeni u njegove političke stavove, ali su zato uvjereni da je predsjednik Barack Obama 'ateist, musliman i socijalist'

Iako je već postala tradicija zgražati se nad neznanjem Amerikanaca, i to ne samo o svijetu, nego i vlastitoj državi i politici, teško je ne kolutati očima na izjave podržavatelja Mitta Romneyja koje su izrekli nakon predizbornog skupa u gradu Defiance u saveznoj državi Ohio. Prema tvrdnjama američkih analitičara, Ohio je ključna država za osvajanje Bijele kuće, o čijoj odluci na izborima već više od pola stoljeća ovisi tko će biti sljedeći američki predsjednik, pa ne čudi to što su Romney i Barack Obama potrošili milijune dolara na reklamiranje u tom području SAD-a.

Ipak, izgleda da je u tom reklamama bilo malo činjenica, a mnogo indoktrinacije, što se savršeno vidi po tome da Romneyjevi podržavatelji u odgovorima na zdravorazumska pitanja novinara odgovaraju frazama i floskulama republikanske politike, pa čak i kada to nema nikakvog smisla.

Jedna od republikanskih glasačica ističe da će 'Bog učiniti to da gospodin Romney pobijedi', jer on 'ne vjeruje u abortus i homoseksualnost', dok nitko ne zna točno objasniti kako bi republikanac smanjio deficit, o čemu sustavno govori u svojoj kampanji. 'Ima neke planove koje bih volio vidjeti', kaže na to Romneyjev podržavatelj iz Ohija, a drugi dodaje da 'ne zna točno što će Romney promijeniti'. Potencijalni glasači Mitta Romneyja uvjereni su da je on 'podržavatelj svih društvenih klasa', iako je milijunaš Romney poznat po svojim izjavama protiv siromašnih i u korist krupnog kapitala.

Obama se pak 'ne ponaša dovoljno predsjednički', on je 'ateist, musliman i socijalist' istovremeno te ide 'po svijetu i ispričava se u ime Amerike', a u njegovu korist rade i 'liberalni američki mediji'. Barack Obama je 'slab vođa', 'jedini predsjednik koji ne posjećuje naše vojnike', a za ubojstvo Osame bin Ladena 'ne zaslužuje nikakvo priznanje'. Ljudi okupljeni na predizbornom skupu Mitta Romneyja uvjereni su da im se 'oduzimaju slobode', naročito religijske, pa jedan kaže da 'budisti dolaze u našu zemlju i naređuju nam što da radimo'.

Statistike nažalost pokazuju da je većina američkih glasača, a posebno onih koji podržavaju Romneyja, u kategoriji 'low information voter', što znači da su jako loše informirani o činjenicama te konkretnim političkim i ekonomskim stavovima predsjedničkih kandidata. Siromašni republikanski glasači su karakteristični i po tome što glasaju protiv vlastitih ekonomskih interesa, a spomenuti snimak samo je jedan, prilično zastrašujuće smiješan pokazatelj toga.

Smiješne izjave američkih republikanaca na predizbornom skupu Mitta Romneyja