SUGESTIJA DNEVNOG AVAZA

Lagumdžiju 'pokušali otrovati' u zgradi javne TV?!

02.11.2012 u 11:04

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatko Lagumdžija u stabilnom je stanju nakon što je proveo noć u sarajevskoj bolnici gdje je smješten u četvrtak navečer, potvrdila je u petak ujutro glasnogovornica Kliničkog centra u Sarajevu Biljana Jandrić

'Napravljena je kompletna dijagnostika i svi vitalni parametri su stabilni', kazala je Jandrić, dodajući kako bi Lagumdžija tijekom dana trebao biti pušten iz bolnice.

Lagumdžija je hospitaliziran nakon što mu je u četvrtak navečer pozlilo u studiju TV Federacije BiH (FTV) gdje je govorio o sporazumu o programskoj suradnji koji su dan ranije postigli SDP i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika

Lagumdžija je bio suočen s nizom oštrih pitanja voditeljice Antonije Avram koji su bili na tragu burnih kritika sporazuma SNSD-a i SDP-a što su se mogle čuti u javnosti.

'Mogu li ja dobiti čašu vode', upitao je iznenada Lagumdžija nakon tridesetak minuta burne rasprave s voditeljicom da bi nakon toga ustao i nestao iz vidokruga kamere pa voditeljici nije preostalo ništa drugo nego da odjavi intervju 'zbog izvanrednih okolnosti'.

Dnevni avaz kojega vodi Fahrudin Radončić, Lagumdžijin politički saaveznik, u petak je optužio FTV za zdravstvene poteškoće šefa socijaldemokrata, sugerirajući čak kako su ga u zgradi javne televizije - pokušali otrovati. Taj list tvrdi kako je 'kompletan radio-televizijski servis u BiH u rukama radikala Stranke demokratske akcije (SDA)'.

Prije nego što mu je pozlilo, Lagumdžija je u četvrtak navečer kazao kako je zaprepašten lavinom kritika upućenih na račun sporazuma SDP-SNSD koji bi trebao poslužiti kao osnova i za uspostavu nove vladajuće koalicije u zemlji u kojoj bi sudjelovali i HDZ BiH, HDZ 1990, Radončićev Savez za bolju budućnost (SBB) te Srpska demokratska stranka (SDS) dok bi SDA definitivno prešla u oporbu.

Lagumdžija tvrdi kako je riječ o mjerama koje bi trebale potaknuti gospodarstvo te ojačati državu i njezin politički sustav, a takvim smatra i prijedloge da tužitelje ubuduće umjesto neovisnog Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) biraju parlamenti, odnosno da se izmjenama izbornog zakona ukinu otvorene kandidatske liste i uvedu zatvorene pa bi glasači mogli odlučivati samo o strankama, a ne i o svakom od njihovih kandidata pojedinačno.

Unatoč kritikama, sporazum Lagumdžija-Dodik načelno su poduprle i sve druge stranke koje bi trebale biti u novoj vladajućoj većini pa se sljedeći tjedan očekuje njihov zajednički sastanak na kojemu bi i formalno prihvatili ovaj dokument kao plan djelovanja do izbora 2014. godine.

Kritike sporazuma stigle su u međuvremenu iz SDA i brojnih drugih stranaka, Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP), Suda BiH, Helsinškog komiteta BiH, ali i od nekih predstavnika međunarodne zajednice.

'Jednostavno, sve što je dogovoreno kao rješenje usmjereno je da se cijeli (izborni) proces stavi pod kapu stranaka koje bi preuzele potpuni nadzor', izjavio je član SIP-a Vedran Hadžović kako ga u petak citira Oslobođenje.

Predsjednica Suda BiH Medžida Kreso nazvala je 'smiješnim' Lagumdžijine i Dodikove tvrdnje da praksa da VTSV imenuje tužitelje nije sukladna europskoj praksi. 'Predlagači koji daju takva obrazloženja zapravo i ne znaju europsku praksu koja je drugačija u različitim državama', kazala je Kreso tjedniku Dani.

Predsjednica Helsinškog komiteta BiH Vera Jovanović dogovor Lagumdžija-Dodik ocijenila je 'pogubnim', posebice kada je riječ o predloženim izmjenama izbornog zakona. 'Ono što je dogovoreno vezano za izborni zakon je katastrofalno', ocijenila je Jovanović, a istu ocjenu iznijela je i za prijedlog da tužitelje biraju parlamenti imajući u vidu političku sliku u BiH.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je kako je dogovor SDP-a i SNSD-a napad na državu, posebice na planu pravosuđa, optužujući pri tom SDP i SNSD da žele uspostaviti politički nadzor nad radom tužitelja i tako štititi kriminalce.

Međustranački sporazum u dijelu koji se odnosi na imenovanje tužitelja kritiziralo je i veleposlanstvo Norveške u BiH dok je visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko oprezno upozorio kako će se pozorno analizirati što sve dogovor SDP-a i SNSD-a donosi.

'Pravosuđe, državna služba zasnovana na sposobnostima i Središnja banka primjeri su institucija koje moraju biti nezavisne i apsolutno slobodne od političkog utjecaja, kao što ne može biti niti sumnji u pravičnost i transparentnost izbora', izjavio je Inzko, dodavši kako je neprihvatljiv svaki pokušaj poništavanja dosadašnjih reformi, slabljenja postojećih državnih institucija ili nepoštivanja temeljnih načela Daytonskog sporazuma.