TEŠKA PITANJA

Ministru Vlade BiH pozlilo za vrijeme intervjua

01.11.2012 u 23:02

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i čelnik socijaldemokrata Zlatko Lagumdžija rekao je u televizijskom intervjuu u četvrtak da je zapanjen kritikama njegova dogovora o suradnji s predsjednikom Republike Srpske te je nakon polusatnog odgovaranja na niz neugodnih pitanja napustio televizijski studio. Naknadno se ispostavilo da je mu je pozlilo.

"Mogu li dobiti čašu vode", upitao je u jednom trenutku Lagumdžija voditeljicu TV Federacije BiH (FTV) kojoj je davao intervju nakon čega je ustao i nestao iz vidokruga kamere.

Voditeljici nije preostalo drugo nego da odjavi emisiju uz konstataciju kako to čini zbog izvanrednih okolnosti.

Iako se u prvi mah mislilo da mu je dojadilo odgovarati na pitanja Lagumdžija je nakon intervjua smješten u bolnicu jer mu je pozlilo.

Prema dostupnim informacijama, po Lagumdžiju su odmah nakon toga došla kola hitne pomći koja su ga prevezla na odjel hitne medicine Kliničkog centra u Sarajevu. Iz bolnice su potvrdili da je Lagumdžija zadržan na pretragama, a stanje mu je navodno stabilnije.

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Lagumdžija je prije napuštanja studija pokušavao odlučno braniti dogovor s Miloradom Dodikom o programskoj suradnji koji bi trebao biti osnova za uspostavu nove vladajuće koalicije u BiH. Rekao je da se o dokumentu trenutačno razgovara s HDZ BiH i HDZ 1990. jer te dvije stranke također trebaju biti dio nove parlamentarne većine.

Oporbene stranke poput Stranke demokratske akcije (SDA), ali i neki predstavnici međunarodne zajednice u BiH oštro su u četvrtak kritizirali dogovor uz konstatacije kako bi on mogao voditi razgradnji države te pritisku na neovisnost pravosuđa.

"Ja sam zaprepašten kritikama koje sam čuo", a dogovor s Dodikom kritiziraju oni koji i ne znaju njegov sadržaj, rekao je.

Pisani dogovor Lagumdžija-Dodik nije dostupan javnosti no predsjednik SDP-a je objasnio da je riječ o četiri točke koje podrazumijevaju reforme na kojima inzistira Europska unija, mjere jačanja gospodarstva i financijske konsolidacije zemlje te jačanje države u cijelosti.

Posebice je branio nakanu da se izmijeni sadašnji način biranja tužitelja u BiH te da to umjesto Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) kao potpuno neovisnog tijela ubuduće rade parlamenti.

Ta praksa postoji u Hrvatskoj pa nema razloga da je BiH ne prihvati, rekao je.

Ustvrdio je kako je sukladno demokratskim sustavima da se u BiH ubuduće na izborima uvedu zatvorene liste umjesto sadašnjih otvorenih koje biračima omogućuju da glasuju samo za neke od kandidata sa stranačkih lista.

"Tako će se postići bolja nacionalna i spolna ravnopravnost", rekao je i opet se pozvao na praksu u Hrvatskoj, ali i Sloveniji.

Dogovor s Dodikom podrazumijeva i poticaje domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji te aktiviranje financijskih sredstava pohranjenih u Središnjoj banci BiH kao dio obvezne rezerve poslovnih banaka odnosno na računima Elektroprijenosa BiH, rekao je ministar

Lagumdžija.