MASOVNA GROBNICA

U Hudoj jami pronađeni i ženski kosturi

22.05.2009 u 20:15

Bionic
Reading

U napuštenu rudniku Barbarinu rovu u naselju Hudoj jami blizu Laškoga (Slovenija), gdje je prije dva i pol mjeseca otkrivena jedna od najvećih masovnih grobnica iz vremena neposredno nakon Drugoga svjetskog rata, nalaze se i posmrtni ostatci žena, javila je Slovenska televizija

Stručnjak za sudsku medicinu Jože Balažic potvrdio je u razgovoru za novinare Slovenske televizije da su u rovu pronađena i tijela žena, ali je zanijekao informacije da su nađeni posmrtni ostatci djece.

Novinari su posjetili Barbarin rov da bi provjerili kako teče ekshumacija do sada otkrivenih žrtava.

Balažic je u razgovoru potvrdio da se u napuštenu rudniku po dosadašnjim istraživanjima nalaze tri jame, vjerojatno pune ubijenih žrtava iz poraća, no one se za sada ne ispituju.

Dosad otkrivene žrtve nađene su u gornjoj galeriji rudnika, kad je u početku ožujka državno povjerenstvo za žrtve poraća s ekipom rudarskih inženjera probilo više betonskih, zemljanih i metalnih pregrada koje su godinama skrivale mjesto zločina.

Otkrivanje Hude jame i prikazivanje žrtava koje su tamo umrle u agoniji odmah nakon sukoba u Drugom svjetskom ratu osupnulo je Sloveniju, u kojoj se nalazi više stotina grobnih mjesta iz prvih poratnih mjeseci u kojima se nalaze ubijeni pripadnici "poraženih vojski" i civili, među njima i brojni Hrvati s "križnog puta".

Do sada se pretpostavljalo da su u Barbarinu rovu samo ubijene razoružene vojne osobe i muškarci, vjerojatno slovenski domobrani, te pripadnici hrvatskih oružanih snaga.