NOĆENJE U HRVATSKOJ

Zbog dolaska Hillary Clinton Zagreb neće biti blokiran

31.10.2012 u 15:39

Bionic
Reading

U brzinskoj turneji po zemljama negdašnje Jugoslavije, američka državna tajnica Hillary Clinton, nakon sinoćnjeg boravka u Beogradu te jutrošnjeg u Prištini, u ranim poslijepodnevnim satima slijeće u Zagreb. U glavnome gradu Hrvatske sastat će se s premijerom Milanovićem i šeficom diplomacije Pusić, a zatim ide na sastanak s predsjednikom Josipovićem na Pantovčak

Kratak susret u Vladi s premijerom Milanovićem i ministricom Pusić predviđen je za 14.45 sati, a već u 15.45 sati trebao bi započeti sastanak s predsjednikom Josipovićem na Pantovčaku. Izjave za novinare najavljene su za 16.30 sati.

Prema posljednjim informacijama, Hillary Clinton će uslijed zgusnutog rasporeda (Alžir, BiH, Srbija, Kosovo, Hrvatska, Albanija u pet dana) prenoćiti u Zagrebu. Njezin odlazak s Plesa predviđen je u četvrtak u jutarnjim satima.

U MUP-u kažu da dolazak političarke koja je desna ruka američkog predsjednika Baracka Obame neće popratiti regulacija prometa i zatvaranje koridora od zračne luke do Gornjeg grada, kao što je to bio slučaj s dolaskom predsjednika Busha mlađeg, kada su specijalne službe ulazile u stanove građana, a po zagrebačkim su neboderima bili razmješteni vojni snajperisti.

Odmah po dolasku u Srbiju Hillary Clinton dala je do znanja da se o temeljnoj točki trvenja na relaciji Washington-Beograd, statusu Kosova, neće razgovarati jer je pitanje njegove suverenosti za Washington 'završena stvar'. No u ovom trenutku SAD ne traži od službenog Beograda da prizna nezavisnost Kosova, koje odbijaju priznati i neke članice Europske unije poput Španjolske, Grčke i Rumunjske. Clinton želi podržati aktualno vodstvo Srbije u reformama koje ono pokušava provesti u namjeri da Srbija postane članicom Europske unije.

Što se tiče Kosova, Clinton je zainteresirana za poboljšanje suradnje između Beograda i Prištine, pogotovo na primjeru sjevera Kosova na kojem živi srpska manjina.

U Zagrebu bi trebala razgovarati o priključenju Hrvatske Europskoj uniji, njenom svježem članstvu u NATO paktu i ekonomskim pitanjima.