NAJBOGATIJI EUROPLJANIN

Vlasnik Zare dao 20 milijuna eura za siromašne

31.10.2012 u 07:20

Bionic
Reading

Velika ekonomska kriza potaknula je trećeg najbogatijeg čovjeka na svijetu, Španjolca Amancija Ortegu, da Caritasu u svojoj domovini donira 20 milijuna eura, s obzirom na zabrinjavajuće povećanje broja socijalnih slučajeva u Španjolskoj

Iako široj javnosti najvjerojatnije nije poznat kao dvojica koja su po bogatstvu iznad njega (Meksikanac Carlos Slim i osnivač Microsofta Bill Gates), španjolski poduzetnik Amancio Ortega može biti zadovoljan s četrdesetak milijardi eura imovine, koje može ponajprije zahvaliti svojem tekstilnom gigantu Inditex, u čijem je vlasništvu i kod nas popularna Zara. Ortega je odlučio pomoći u periodu velike ekonomske i socijalne krize u Španjolskoj, državi u kojoj je oko 50 posto mladih nezaposleno, a mnogi gube domove zbog nemogućnosti plaćanja kredita, i to tako što je donirao 20 milijuna eura španjolskom Caritasu.

Caritas se javno zahvalio Amanciju Ortegi na donaciji, no mediji napominju da je ovaj bogataš po tome poprilična iznimka kada je riječ o španjolskim milijarderima, koji inače nemaju tradiciju doniranja značajnijih novčanih iznosa u dobrotvorne svrhe. Ortega je inače poznat po svojem izbjegavanju javnosti te nikad nije dao intervju, a živi anonimno sa svojom drugom suprugom u stambenom kompleksu u La Coruñi, iako je najbogatiji čovjek u Europi, a treći u svijetu.

Tamošnji Caritas u međuvremenu pomaže čak 1,8 milijuna Španjolaca, ali i emigranata koji su najviše nastradali zbog krize, a u 2011. godini je za to imao budžet od 250 milijuna eura, od čega su oko dvije trećine došle zahvaljujući srednjim i malim donacijama običnih ljudi. Katolička crkva je budžetu Caritasa doprinosila s pet milijuna eura, dok je državno financiranje drastično smanjeno zbog rezanja troškova i krize. Stoga će 20 milijuna eura koje je donirao Ortega dobro doći Caritasu, za lijekove, školske knjige, prenoćišta i hranu za one najsiromašnije u Španjolskoj.

Službene statistike o socijalnoj situaciji u Španjolskoj su poražavajuće. Prema podacima Ministarstva za zdravlje i socijalu, već 2010. godine je o pomoći socijalnih službi ovisilo osam milijuna Španjolaca, a u međuvremenu je taj broj porastao za najmanje 20 posto. Nadalje, procjenjuje se da svaki dan oko 300 ljudi postaju beskućnici jer su izbačeni iz stanova i kuća čiju hipoteku više nisu u stanju otplaćivati. Nezaposlenost je iznad 25 posto (5,79 milijuna Španjolaca), dok u dva milijuna kućanstava nitko nije zaposlen. Prema jednoj studiji MMF-a, u Španjolskoj je uslijed krize došlo i do najvećeg raslojavanja između bogatih siromašnih, od država EU samo je u Litvi gore po tom pitanju.