NEMILI IZBORNI CIRKUS

Bit će šore u parlamentu Ukrajine

30.10.2012 u 09:35

Bionic
Reading

Lijevo i desno od rijeke Dnjepar opet 'ludnica' od izbora. Vladajuća proruska Partija regija nategnuto vodi i prema neslužbenim rezultatima trebala bi imati većinu potrebnu za vladajući mandat. Zapadni promatrači prijavljuju bizarna kršenja zakona, istočni pak tvrde da je to bio festival demokracije... Julija Timošenko iz zatvorske bolnice najavljuje štrajk glađu, u Bukovini se iz karabina upucao nezavisni kandidat – navodno zbog bankrota, a narod na ulice prijeti izvesti filofašistički lider stranke Svoboda

Ni prošlotjedni, peti izbori za Verhovnu radu u samostalnoj Ukrajini neće, čini se, proći bez uličnih nemira i poziva poraženih stranaka na prosvjede u stilu 'događanja naroda'.

Nakon prebrojanih više od 80 posto glasova, u vodstvu je s oko 32 posto glasova Partija regija iz koje dolazi predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič. Njihov partner, Komunistička partija Ukrajine, zasad je na 14 posto.

U proeuropskom bloku najviše je osvojila Batkivšina, stranka trenutne zatvorenice Julije Timošenko (oko 24 posto). Partija Udar, koju predvodi aktualni svjetski boksački šampion Vitalij Kličko, otkriće je izbora sa 13-ak posto, a radikalni nacionalisti iz Svobode osvajaju između devet i deset posto biračkog povjerenja.

Dodatni prostor za 'kreativnost' ukrajinskih političkih inženjera donosi zakon po kojem se pola zastupnika bira sa stranačkih lista, pola se uzima pojedinaca po većinskom sistemu u jednomandatnim okruzima, što otvara vrata nezavisnim kandidatima. No većina njih bliska je vladajućoj stranci koju oporba i međunarodna zajednica optužuju da makinacijama, političkim progonima i zastrašivanjem vraća autoritarni sistem vladanja kakav je u Ukrajini postojao prije tzv. 'narančaste revolucije'.

Oporba je proteklih dana zatrpavala javnost svjedočanstvima o stotinama izbornih prevara. Osim već standardnih optužbi za potkupljivanje siromašnih birača vrećama novca koje su zainteresirani oligarsi slali duž ove velike, 45-milijunske zemlje, sada se u nekim regijama spominju i penkale s iščezavajućom tintom kojima su birači zaokruživali svoje favorite!

Europski promatrači iz udruge ENEMO tvrde da je kršenja zakona i načela ravnopravnosti u ukrajinskoj kampanji bilo više nego na prethodnim predsjedničkim i parlamentarnim izborima. OSCE ih je nazvao 'korakom nazad od demokracije'. Stav promatrača iz ZND-a (postsovjetska Zajednica nezavisnih država) na tragu je pak Janukovičeve izjave da su izbori bili uzorni. Ali njihov izvještaj uglavnom ignoriraju čak i relevantni mediji u Rusiji.


Julija Timošenko nedjeljne je izbore nazvala najnepoštenijima od samog osamostaljivanja Ukrajine, dodavši kako bi, da je na slobodi, izvela svoje birače na ulice. Ali s obzirom na poziciju u kojoj se nalazi (služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu za koju je većina europske javnosti, uključujući i rusku, uvjerena da je politički motivirana), bivša 'narančasta princeza' najavljuje da nema namjeru dizati bunu jer iz zatvora ne može kontrolirati njen tijek niti jamčiti sigurnost svojim pristašama. Umjesto toga, štrajkat će glađu i piti samo vodu.

No zato se prosvjedima grozi vođa stranke Svoboda sa zapada zemlje, Oleg Tjagnibok. Riječ je o neonacističkom revizionistu koji se prije nekoliko godina istaknuo govorom u kojem je hvalio Hitlerove kolaboracioniste na teritoriju Ukrajine u borbi protiv 'Moskalja' (pogrdni naziv za Ruse), 'Žida' (pogrdni naziv za židove) i 'drugih nečisti'.

U večernjim satima u ponedjeljak je stigla i vijest da se u Černovickoj oblasti ustrijelio nezavisni kandidat Vladimir Tokarjuk. Lenta piše da se kao zasad nejasni motivi samoubojstva, pored zdravstvenih problema, spominju veliki dugovi u koje je Tokarjuk zapao kandidiravši se na izborima, a potom ostvarivši katastrofalan plasman.

Kad je riječ o mogućim nemirima, analitičari ne daju ozbiljnije šanse oporbi da ishodi ponovljene izbore. Sudeći po rezultatima, neće im uspjeti ni da kroz parlament pokrenu opoziv predsjednika Viktora Janukoviča. Jullija Timošenko i Jurij Lucenko vjerojatno će ostati iza rešetaka još neko vrijeme, a Ukrajina će zadržati prorusko usmjerenje, možda ne tako poltronski spram Kremlja kako se to ponekad sa zapada imputira Janukoviču. No s obzirom na jake snage oporbe, Verhovna rada i dalje će biti žestoko mjesto koje s vremena na vrijeme podsjeća na salun iz filmova o američkom Divljem zapadu. Za očekivati je da će tamo uskoro opet letjeti šake korpulentnih deputata, što je već svjetski znana tradicija ukrajinskog parlamentarizma.