PATETIČNI MILANOVIĆ

'Sveta Stolica ima posebno mjesto u našim srcima'

29.10.2012 u 20:23

Bionic
Reading

Težak put Hrvatske bio bi drugačiji da nije bilo stalne pomoći Vatikana i dvojice Papa i zato Sveta Stolica zaslužuje posebno mjesto u srcima Hrvata, rekao je hrvatski premijer Zoran Milanović u svom obraćanju na okruglom stolu 'Sveta Stolica i Hrvatska: Dvadeset godina diplomatskih odnosa'" u ponedjeljak u Vatikanu.

'Taj teški put Hrvatske bio bi drugačiji da nije bilo stalne pomoći Vatikana i dvojice papa: pokojnog Ivana Pavla II. i Benedikta XVI.', rekao je Milanović još jednom ponovivši najdublju zahvalnost RH Svetoj Stolici i Papi na svemu što su napravili za Hrvatsku. Istaknuo je da je Vatikan uvijek bio dobar prijatelj i da je Hrvatskoj pomagao da postigne nešto što je legitimno, plemenito, nešto što pridonosi interesu zemlje a ne ugrožava nikog drugog.

'Zato vi zaslužujete posebno mjesto u našim srcima, ako mogu biti tako patetičan. Čelnik sam lijevo orijentirane vlade pa se naše socijalne vrednote ne poklapaju uvijek i nužno u svakom pogledu, ali to je bit demokracije: razgovor i strpljenje. Ako želimo poboljšati stanje, a to je bit politike, moramo biti strpljivi, slušati narod, a to je nešto što možemo naučiti od Katoličke crkve', istaknuo je.

Govoreći o skorom ulasku Hrvatske u EU, premijer je naglasio da misija neće biti ispunjena ako sve države bivše Jugoslavije ne budu potpuno integrirane u Europu te izrazio nadu da takvo stajalište dijeli i službeni Vatikan, a pritom je istaknuo da je to u hrvatskom interesu budući da u BiH živi određeni broj Hrvata.

'Moramo surađivati s našim susjedima u dobroj volji kako bi riješili sva neriješena pitanja da napokon nakon 20 godina definiramo granice', kazao je podsjetivši da RH za sada ima riješene granice samo s Mađarskom.