POSJET VATIKANU

Milanović s Papom ni riječi o izmjenama ugovora sa Svetom Stolicom

29.10.2012 u 16:10

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u ponedjeljak u Vatikanu da ugovori sa Svetom Stolicom nisu bili tema njegovih razgovora s papom Benediktom XVI. i državnim tajnikom Tarcisijom Bertoneom, kako se nagađalo u hrvatskim medijima, a da smatra da te ugovore treba poštovati

'Mi ni o raskidanju niti o reviziji (ugovora) govorili nismo', istaknuo je Milanović u izjavi za novinare ispred hrvatskog veleposlanstva u Vatikanu nakon razgovora s Papom i Bertoneom.

Dodao je da Hrvatska godišnje uplaćuje Katoličkoj crkvi određeni iznos prema ugovoru koji postoji između RH i Svete Stolice te da on smatra da to i nije loše.

'Što je potpisano, je potpisano. Hrvatska strana se uglavnom toga drži, imamo neke zaostatke od prije 10 godina, ali se uglavnom korektno drži', rekao je Milanović.

Premijer je rekao da je s Papom razgovarao tridesetak minuta u četiri oka i to o temama od kršćana u Siriji, preko stanja u svijetu, ekonomske krize te povijesti Hrvatske i regije. Poklonio mu je Strossmayerov časoslav, reprint fotografije iz Albuma Franza Thiarda de Laforesta 'Sakralni objekti Dalmacije iz 19. stoljeća', dok je od njega na poklon dobio nalivpero.

Što se tiče imovinskog spora oko Dajle, premijer je rekao da je taj slučaj Vatikanu jako važan.

Naglasio je da spor oko bivšeg benediktinskog samostana i imanja u istarskoj Dajli za njega osobno nikada nije bilo pitanje hrvatskog teritorija. 'To je nekretnina koja je na hrvatskom teritoriju, ostat će na hrvatskom teritoriju i bit će podložna hrvatskim lokalnim i državnim zakonima i propisima', rekao je. Po njegovim riječima, oko toga je u Hrvatskoj bilo puno lažnih emocija.

'Njima je to ovdje važan predmet i mi radimo na tome da nađemo jedno korektno rješenje', kazao je on dodajući da se ne može nešto nekome dati odlukom hrvatskih vlasti i onda nakon 15 ili više godina to poništiti.

'To nije ozbiljna država i ja ne želim voditi takvu državu, što ne znači da ću je mijenjati na silu, ali ćemo je u ovom smislu mijenjati polako', rekao je Milanović.

Milanović je kazao da je Dajla 'možda ogroman novac za lokalne crkvene vlasti u Istri, ali to je više od novca, to je simbolika'.

Također je istaknuo da pitanje Dajle 'ne može i neće ni na koji način određivati niti opterećivati odnose Hrvatske i Svete Stolice'.

Na pitanje novinara je li se ipak razgovaralo o smanjenju iznosa koji Hrvatska daje Crkvi, premijer je pojasnio da je za reviziju ugovora potrebna suglasnot obje strane.

'Možete naprosto raskinuti ugovor, na to kao država imate uvijek pravo, ali to naravno ima svoje posljedice', rekao je.

Na upit je li se Papa zanimao za stanje katolika u BiH, Milanović je rekao da se Sveta Stolica zalaže i za status katolika u BiH kao i za međunarodni status i granice BiH.

Kasnije poslijepodne Milanović će sudjelovati na okruglom stolu 'Sveta Stolica i Hrvatska: dvadeset godina diplomatskih odnosa'.