GRČKI UREDNIK NA SUDU

Mediji objavljuju 'Lagardinu listu' unatoč zastrašivanju

29.10.2012 u 13:56

Bionic
Reading

Utjecajni grčki dnevnik objavio je u ponedjeljak imena više od dvije tisuće bogatih Grka s računom u švicarskoj banci, a urednik lista koji je to napravio prošli tjedan zato će danas na sud jer je prekršio zakon o zaštiti privatnih podataka

List Ta Nea posvetio je deset stranica popisu računa na kojima su do 2007. bile dvije milijarde eura, što je razbjesnilo Grke pogođene strogim mjerama štednje i ljutima na privilegije koje političara i elite koja se, po njihovu mišljenju, obogatila na račun države.

Na popisu koji su 2010. Grčkoj predale francuske vlasti imena su 2059 grčkih vlasnika računa u švicarskoj banci HSBC koje treba provjeriti zbog moguće utaje poreza.

Popis je dobio ime Lagardičina lista, po Christine Lagarde, čelnice Međunarodnog monetarnog fonda koja je u vrijeme predaje bila francuska ministrica financija.

List lijevoga centra Ta Nea objavio je kako, iako je isti taj popis već otisnuo i tjednik Hot Doc, ne želi naprečac donijeti zaključke o 'njegovu sadržaju niti o konotacijama koje on budi u velikome dijelu javnosti'.

Ne kaže se zašto je list odlučio objaviti već objavljeni popis, a naglašava se da nema dokaza koji bi ijednu osobu s njega povezao s utajom poreza.

Kostas Vaksevanis, urednik Hot Doca koji je prvi objavio listu, u ponedjeljak ide na sud i prijete mu dvije godine zatvora.

'Ta Nea danas objavljuje taj popis. Hoće li i njih goniti? Prije mjesec dana objavili su popis poreznih prijava slavnih ličnosti. Nije bilo tužbe', napisao je Vaksevanis na tvojem tviteru. 'Danas se ne sudi Hot Docu nego slobodi tiska u Grčkoj', dodao je.

Hot Doc tvrdi kako mu je popis dostavljen anonimno, a vlasti nikad nisu potvrdile autentičnost popisa na kojem su mnoge poznate ličnosti iz biznisa i politike.