Svijet NEVRIJEME

Snijeg i vjetar u Francuskoj, deseci tisuća bez struje

Obilan snijeg i udari vjetra ostavili su u nedjelju bez električne energije desetke tisuća stanovnika u francuskim Alpama i na jugu Francuske te prouzročili nestanak britanskog dvanaestogodišnjaka i jednog surfera

Više od 50.000 kućanstava ostalo je bez struje, po zadnjem izvješću francuske tvrtke za distribuciju električne energije.

U gorskim departmanima Savoie, Haute-Savoie i Isere grane drveća su pod težinom snijega padale na električne vodove i lomile ih.

Snijeg ponegdje prati snažan vjetar koji od subote puše u više francuskih regija. U Dromeu i Ardecheu (na jugu) ‘kućanstva su ostala bez struje zbog jakog vjetra koji puše brzinom od 130 km/h’, rekao je za agenciju France-Presse glasnogovornik ERDF-a.

Zasad se ne zna kad bi se stanje moglo normalizirati jer tehničke ekipe imaju teškoća u popravku mreže zbog loših vremenskih uvjeta.

Nevrijeme je poremetilo i stanje u prometu. U Isereu je više desetaka automobila koji nisu imali zimske gume ostalo zatrpano na cestama zbog neobično obilnog snijega (40 do 50 cm novog snijega).

Ujedno, na otoku Porquerolles, na jugoistoku, u subotu je nestao dvanaestogodišnji dječak iz Velike Britanije. Pronađen je samo njegov bicikl.

Na jugu je na moru u subotu nestao 26-godišnji surfer.

Dan ranije, dvoje studenata, među kojima i djevojka iz Obale Bjelokosti, poginulo je u bujici koja je nakon jakih pljuskova zahvatila sveučilišni kampus u Toulonu.

Napokon, u nedjelju ujutro potonuo je brod bez putnika u marseilleskoj luci kojemu su pod naletom vjetra popucali vezovi pa je bio bačen na obalu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još