KAO U BAJCI

Poruka u boci osam godina plovila Atlantikom

26.10.2012 u 20:46

Bionic
Reading

Oisin Millea, 10-godišnji dječak iz Irske, pronašao je poruku u boci osam godina nakon što su je poslale dvije kanadske djevojčice. Kada su dvije djevojčice iz Kanade spustile bocu niz rijeku St. Lawrence u Quebecu 2004. godine, vjerojatno nisu očekivale da će je pronaći 10-godišnji dječak gotovo 2.500 kilometara dalje

Prema BBC-ju, Oisin Millea, 10-godišnji dječak iz Passage Easta u Irskoj otkrio je plastičnu bocu na plaži u blizini svog rodnog sela, dok je proučavao posljedice nedavnih poplava. U boci je bila rukom pisana poruka na francuskom, koju su potpisale dvije djevojčice, Charlaine i Claudia.

'Mislio sam da je to samo smeće. Pa sam ga pokupio, pogledao u bocu i onda je otvorio', rekao je Millea za CBC iz Montreala. 'Bila je gomila naplavljenih stvari. Mislio sam je unutra samo neka etiketa, ali kad sam vidio da je uvezena uvojkom kose, otvorio sam bocu', prenosi AFP.

Isprva je Millea imao problema s razumijevanjem poruke, koja je bila stavljena u zelenu dvolitrenu plastičnu bocu. 'Pokušao sam čitati i najprije sam mislio da je na španjolskom, a onda sam shvatio da je na francuskom', rekao je Millea.

Prema Edmonton Journalu, nakon male pomoći Google Translatea, Millea bio u mogućnosti pročitati pismo u kojem su djevojčice napisale:

'06/2004.

Pozdrav, mi smo dvije djevojčice kojima je palo na pamet baciti bocu u more. Zovemo se Charlaine i Claudia. Obje imamo 12 godina, a živimo u Montrealu. Na odmoru su u Gaspésieu, u selu Grande Valléea. Htjele smo baciti bocu u more jer smo vidjele emisiju o mladima koji stavljaju poruke u boce. Pronađete li našu bocu, recite nam kada i kako ste pronašli našu bocu. Također nam recite svoje ime, dob, mjesto stanovanja. Primjer: Pariz, Miami itd.


Da biste završili, ako nemate internet, idite prijateljima ili otiđite u internet café, jer smo vrlo znatiželjne doznati da je naša boca pronađena.


- Charlaine i Claudia'

U pismu se također nalazila e-mail adresa za kontakt. Međutim, kada su Millea i njegova obitelj pokušali poslati e-mail, adresa više nije bila aktivna.

Prema agenciji UPI, Millea je nakon toga odnio pismo u lokalne novine. Opremljen samo prvim imenima tajanstvenih pošiljateljica pisma, Millea nije bio siguran da će biti u mogućnosti pronaći dvije kanadske djevojke.

Ipak, zahvaljujući društvenim medijima, priča je brzo postala viralna, a na kraju su je pokrile i montrealske novine u kojima su Charlaine i Claudia vidjele naslov o tome da su tražene.

Djevojke - Claudia Garneau i Charlaine Dalpé - sada obje imaju 20 godina. S Milleaom su došle u kontakt preko novina i na kraju su dogovorili susret preko Skypea.

'To je malo nestvarno', rekla je Charlaine za Edmonton Journal. 'To je stvarno posebno, kao nešto što vidite u filmovima. Nikada ne očekujete da se nešto ovakvo dogodi u stvarnosti.'

Prema CBC-ju Montreal, Irska turistička zajednica se uključila za priču i ponudila djevojkama besplatno jednotjedno putovanje u Irsku, tijekom kojeg će moći vidjeti svoju osam godina staru poruku.

Milleaova majka, Aoife, kaže da je otkriće pisma savršen ulov za njenog sina.

'Otkad je bio malen, uvijek je pretraživao plažu i okoliš tragajući za blagom', rekla je za novine. 'To je njegovo blago.'

Sada Millea planira poslati svoju poruku u boci - i tko zna gdje bi mogla završiti.