BITKA ZA GLASOVE

Obama podržao legalizaciju istospolnih brakova u tri države

26.10.2012 u 15:05

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama podupro je inicijative za legalizaciju istospolnih brakova na referendumima u trima saveznim državama, ne bi li tako potaknuo entuzijazam za svoj reizbor i u gay i lezbijskoj zajednici

Priopćenja Obamine kampanje u Washingtonu, Maineu i Marylandu pozivaju glasače da odobre mjere legalizacije homoseksualnih brakova na izborima 6. studenoga. Obama je prije šest mjeseci postao prvi američki predsjednik koji je izrazio potporu pravu istospolnih partnera da se vjenčaju.

Ankete pokazuju da su Obama i njegov republikanski izazivač Mitt Romney u tijesnoj utrci, konačni rezultat umnogome će ovisiti o izlazu birača na dan izbora, pa se obojica kandidata trude motivirati svoje pristaše.

Za Obamu su gay i lezbijske zajednice lojalni i važni glasači, baš kao i veće demografske skupine poput hispanika i neudatih mladih žena.

'Predsjednik ne ovisi o svakom pojedinačnom glasu u svakoj državi, ali on vjeruje u ravnopravan i pošten odnos prema svima, uz dostojanstvo i poštovanje', kaže se u priopćenju koje je u Seattleu potpisao Paul Bell, tajnik za tisak Obamine kampanje u državama Washingtonu i Oregonu.

U priopćenju se ide i korak dalje i otvoreno se poziva na glasanje 'za' na referendumu br 74. u državi Washington. Taj referendum omogućuje brak istospolnih parova.

Gotovo ista priopćenja izdana su o sličnim inicijativama i u Maineu i Marylandu.