POSRNULI BRIGADIR

Korupcijski skandali potresaju i kinesku vojsku

26.10.2012 u 12:17

Bionic
Reading

Suđenje za korupciju protiv bivšeg zamjenika direktora logističkog odjela kineske vojske brigadira Gu Junshana, koje pred vojnim sudom počinje u idućih nekoliko mjeseci, postat će najveći vojnokorupcijski skandal od dolaska komunista na vlast prije 63 godine, piše hongkonški list 'Phoenix magazine' koji izlazi uz potporu Kine

Brigadir Gu (56) je, prema navodima lista koji je prvi na

javio i pad šefa šangajske podružnice Komunističke partije Kine Chena Liangyua u 2006., izgradio raskošno imanje u središtu Pekinga no drugi detalji nisu otkriveni. Gu je ranije ove godine razriješen funkcije zamjenika direktora logističkog odjela kineske vojske i pritvoren je. To je posljednji u nizu političkih skandala uoči 18. kongresa stranke koji počinje 8. studenoga i na kojem će doći do političkog preslagivanja.

U padu Gua važnu je ulogu odigrao politički komesar logističkog odjela generala Liu Yuan, koji se deklarira kao nepokolebljivi borac protiv korupcije, no slučaj je, čini se, ipak naškodio njegovim izgledima za promociju, odnosno za imenovanje na mjesto potpredsjednika ili člana ključnog središnjeg vojnog odbora Komunističke partije Kine koji donosi političke odluke o vojsci, potvrđuje više izvora bliskih kineskom političkom i vojnom vodstvu.

'Liu Yuan je postao antikorupcijski heroj', kaže jedan izvor koji dodaje da je time što je razotkrio Gua protiv sebe okrenuo Guove moćne zaštitnike što dovodi u pitanje njegovo promaknuće.

Kao argument protiv Liuova napredovanja sada se navode njegove bliske veze s drugim posrnulim kineskim političarem Boom Xilaijem. Bo je prošlog mjeseca izbačen iz partije pod optužbama da je zloupotrebljavao svoju moć i uzimao mito, a u petak je izbačen i iz parlamenta.

U Kini su u tijeku promjene na svim čelnim mjestima u vojsci.

Liu je sin kineskog političara koji je tijekom kulturne revolucije smijenjen i umro je u zatvoru.