POSJET ŠAŠKU

Jaka austrijska državna delegacija na Kaptolu

26.10.2012 u 11:44

Bionic
Reading

Zagrebački pomoćni biskup, mons. dr. Ivan Šaško primio je u četvrtak u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu delegaciju Republike Austrije na čelu s državnim tajnikom Sebastianom Kurzom, stoji u priopćenju Zagrebačke nadbiskupije

Uz državnog tajnika susretu su nazočili: mag. Andrea Ikić-Böhm, veleposlanica Republike Austrije u RH, dr. Stefan Steiner, voditelj Ureda državnog tajnika za integraciju, mag. Georg Diwald, ministar savjetnik Republike Austrije u RH, mag. Bernd Brünner, zamjenik voditelja Ureda državnog tajnika, mag. Gerald Fleischmann, glasnogovornik Ureda državnog tajnika za integraciju, mag. Barbara Schrotter, voditeljica Odjela za međunarodne poslove u Saveznom ministarstvu unutarnjih poslova, gospodin Martin Grandits, policijski časnik za vezu Republike Austrije u RH i mag. Lujza Živković, asistentica policijskog časnika za vezu.

Uz biskupa Šaška, susretu su nazočili mons. Nedjeljko Pintarić, moderator Nadbiskupskog duhovnog stola i s. Jelena Lončar, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Nakon što je državni tajnik, gosp. Kurz upoznao biskupa Šaška s nastojanjima Republike Austrije oko integracije raznih skupina doseljenika u društvo, bilo je govora i o ulozi Katoličke crkve glede pitanja integracije u suvremenim izazovima sve snažnijih migracija i miješanja kultura.

Biskup Šaško je zahvalio za sve što je Republika Austrija učinila za Hrvate u svojim institucijama, kako tijekom rata za hrvatsku neovisnost - istaknuvši posebno suradnju karitativnih ustanova - tako i u sadašnjim društveno-političkim gibanjima, pri čemu je prepoznata iznimno važna uloga Crkve u skladu s naravi njezina poslanja.

Oba su sugovornika istaknula Gradišćanske Hrvate kao primjer uspješnog integriranja u kojemu je očuvan vjerski i kulturni identitet, a istodobno razvijena privrženost novoj domovini i društvu.

Sugovornici su se osvrnuli i na dijalog s drugim religijskim zajednicama, kao i na mjesto kršćanstva u kulturalnom oblikovanju europskog identiteta, s naglaskom na važnost religije u europskom odgojno-obrazovnom sustavu te promicanju mira.

Državni tajnik darovao je biskupu repliku ikone Blažene Djevice Marije iz Bečke katedrale, a biskup je državnom tajniku darovao monografiju zagrebačke gornjogradske crkve Svete Katarine.