PRILAGOĐENI DO KRAJA

Sjajan uspjeh Hrvatske vojske

25.10.2012 u 15:06

Bionic
Reading

Hrvatska vojska završila je proces prilagodbe uvjetima i standardima NATO-a i prva je koja je taj proces završila u samo tri godine, rečeno je na svečanosti potpisivanja deklaracije o završetku toga procesa u četvrtak u Zagrebu.

Deklaraciju o završetku integracijskog procesa u strukture NATO-a potpisali su načelnik Glavnog stožera OS RH general pukovnik Drago Lovrić i zamjenik zapovjednika Savezničkog zapovjedništva za transformaciju, general zbora Mieczyslaw Bieniek.

'Hrvatska je pokazala da je pouzdan partner i član koji aktivno doprinosi na svim razinama', rekao je Bieniek. Mogu ponosno izjaviti da je hrvatski integracijski proces dobro koordiniran i dovršen je u veoma kratkom vremenu od samo tri godine. 'Hrvatska je bila jako dobro pripremljena i prije ulaska u NATO', rekao je Lovrić.

'Pozdravljam i odlučnost koju je Hrvatska pokazala u reformi obrambenog sektora. Ona osigurava potrebne resurse za transformaciju u uvjetima globalne financijske krize i recesije', dodao je Bienek. 'Ulaskom u Sjevernoatlantski savez travnja 2009. Hrvatska je ispunila jedan od dva svoja strateška cilja, ulazak u NATO', rekao je Lovrić. 'Drugi cilj, ulazak u EU, očekuje se u srpnju iduće godine'.

'Integracija je podrazumijevala usklađivanje rada u svim funkcionalnim područjima, od personalnog upravljanja i sigurnosti, obavještajnih sposobnosti, operacija, obuke do logistike, komunikacija' i ostalih, rekao je Lovrić. 'Vodili smo računa o našim specifičnostima koje ćemo i dalje razvijati, a da se pritom uklapamo u NATO-ove standarde'.

Certifikaciju je proveo nacionalni tim certificiranih ocjenjivača po NATO-ovim standardima CERVAL (Combat Readiness Evaluation), pod nadzorom NATO-ova tima iz Savezničkog zapovjedništva FC Madrid.