UNATOČ PRESUDI

Cameron ne želi zatvorenicima dati pravo glasa

25.10.2012 u 14:50

Bionic
Reading

Velika Britanija neće dopustiti zatvorenicima da glasuju premda to od nje traži Europski sud za ljudska prava, rekao je u srijedu britanski premijer David Cameron, kako prenosi BBC.

'Nitko ne bi smio sumnjati - zatvorenici za ove vlade neće glasovati', rekao je David Cameron britanskim zastupnicima. Cameron je odlučan u tome unatoč upozorenju državnog tužitelja da će ugled zemlje biti narušen ne provede li sudsku odluku. Dominic Grieve rekao je da Velika Britanija ima pravnu dužnost provesti presudu.

Ipak, istaknuo je da Britanija može biti 'fleksibilna' u izboru načina na koji će odgovoriti, što ne znači nužno da će više zatvorenika dobiti pravo glasovanja. Većina koalicijskih zastupnika i laburista protivi se tomu da zatvorenici glasuju.

Cameron je rekao da će rado zastupnicima omogućiti nastavak rasprave o tom pitanju kako 'pravna pozicija ne bi bila dvojbena.'
Europski sud za ljudska prava ocijenio je da opća zabrana glasovanja za bilo koga tko završi u zatvoru nije zakonita te da britanska vlada mora do kraja studenoga odlučiti kako će riješiti to pitanje.

Sud je zaključio da države moraju same odlučiti kojim će zatvorenicima uskratiti pravo glasovanja, ocijenivši da je opća zabrana nezakonita. U svibnju ove godine dao je Velikoj Britaniji šest mjeseci da odluči kako namjerava promijeniti zakon o tom pitanju. Odluči li britanski parlament zadržati opću zabranu, vlada bi trebala platiti odštetu zatvorenicima, upozorio je Grieve.

'To bi bilo skupo za Veliku Britaniju, osim ako odluči da neće platiti... što bi bilo daljnje kršenje obveza', rekao je. 'Postoji jedinstveno stajalište vlade o tom pitanju, a ono je da zatvorenici ne bi trebali glasovati", rekao je Cameronov glasnogovornik. Jedini zatvorenici koji trenutačno smiju glasovati u Velikoj Britaniji su oni koji se nalaze u pritvoru ili su pušteni uz jamčevinu u očekivanju suđenja ili njegova završetka.