SUDAR CSU-ZDF

Veliki medijski skandal potresa Njemačku

25.10.2012 u 12:57

Bionic
Reading

Glasnogovornik CSU-a Hans Michael Strepp nazvao je redakciju njemačke javne televizije ZDF pokušavajući utjecati na njihovo izvještavanje o političkoj konkurenciji iz SPD-a. Novinari ZDF-a su ga odmah prozvali u javnosti i zatražili ispriku, pa se sada u problemima našao i predsjednik CSU-a Horst Seehofer, koji je zbog ovog skandala otkazao i neke već dogovorene javne termine

U hrvatskim medijima mnogi odlično znaju taj trenutak kada zazvoni mobitel, a na drugoj strani je nekakav stranački glasnogovornik, stručnjak za odnose s javnošću, bliski suradnik nekog moćnog političara, pa i političar sam, sa zahtjevom da se izvještava na moćniku odgovarajući način, da ga se hvali, a protivnike prikazuje u lošem svjetlu, ili – i to je slučaj – da se uopće ne izvještava o nekoj temi koja bi za moćnika bila neugodna. Naravno, nije Hrvatska po tome specifična u svijetu, ali vrijedi obratiti pažnju kako urednici i novinari drugdje reagiraju na iste ili slične situacije.

Primjerice, od prekjučer je jedna od najvećih medijskih priča u Njemačkoj pokušaj glasnogovornika CSU-a, stranke koja je dio vladajuće koalicije Angele Merkel, da utječe na izvještavanje javne televizije ZDF. Hans Michael Strepp je u nedjelju dvaput nazvao urednika vijesti na ZDF-u kako bi ga nagovorio da ne objavi prilog o stranačkom saboru SPD-a u Bavarskoj. Strepp je zahtijevao da se prilog o opozicijskom SPD-u ne emitira u vijestima u 19 sati jer 'će sa sobom povući diskusiju'. Naravno, urednik vijesti je odbio poslušati Streppa.

Ubrzo je vijest o pokušaju uređivanja vijesti na ZDF-u od strane jednog stranačkog glasnogovornika objavljena u Sueddeutsche Zeitung, a onda se oglasio i glavni urednik ZDF-a Peter Frey sa sljedećom izjavom: 'Objavit ćemo što mislimo da treba objaviti, bez obzira tko nazove. I u ovom slučaju smo dokazali svoju novinarsku neovisnost.' Novinari ZDF-a su od glasnogovornika CSU-a zatražili da javno objasni svoje pozive te da se i javno ispriča. Hans Michael Strepp pak tvrdi da verzija novinara ZDF-a 'ne odgovara istini', ali nije objasnio zašto je zvao urednika vijesti i što je time mislio postići.

U problemima se našao i predsjednik CSU-a Horst Seehofer, inače bavarski premijer, koji je za agenciju DPA izjavio da nije nikome naložio da utječe na izvještavanje medije. 'Takvo ponašanje je protiv naših temeljnih vrijednosti, mi smo jedna tolerantna parija', uvjeravao je Seehofer novinare koji ne prestaju postavljati pitanja o pokušaju njegova glasnogovornika da utječe na izvještavanje njihovih kolega sa ZDF-a.

Der Spiegel ponašanje glasnogovornika CSU-a Streppa opisuje kao 'nečuven potez', a i reakcije ostalih njemačkih medija svjedoče o solidarnosti ceha, kao i o tome da se pokušaji političkih moćnika da kroje uređivačku politiku ni javnih ni privatnih medija u Njemačkoj jednostavno ne toleriraju. Zbog telefonskih prijetnji uredniku Bilda, između ostaloga, početkom ove godine ostavku je podnio i njemački predsjednik Christian Wulff

U svakom slučaju, nakon tri dana izvještavanja medija o pokušaju glasnogovornika CSU Hans Michaela Streppa da utječe na uređivanje vijesti na ZDF-u, on je podnio ostavku, koju je stranka ekspresno prihvatila.