Svijet AGRESIJA

BiH raspisuje tjeralice za Ćosićem i Lilićem?

  • Autor: tportal.hr
  • 22.5.2009 10:23:45
  • 22.5.2009 9:44:32

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je uputio zahtjev Tužilaštvu BiH za pokretanje kaznenog postupka i raspisivanje Interpolove tjeralice za bivšim predsjednicima Savezne Republike Jugoslavije Dobricom Ćosićem i Zoranom Lilićem, priopćeno je sinoć iz ureda člana Predsjedništva BiH Željka Komšića

U priopćenju se navodi da je Dobrica Ćosić, kao predsjednik Savezne Republike Jugoslavije od 15. lipnja 1992. do 1. lipnja 1993. obavljao funkciju predsjednika SRJ i zapovjednika Oružanih snaga SRJ te je kao zapovjednik Oružanih snaga SRJ bio upućen i upravljao aktivnostima i akcijama, koje su njemu podređene oružane snage SRJ u smislu vođenja agresivnog rata provodile na teritoriju BiH.

Također, zahtjev je upućen i za pokretanje istrage i raspisivanje međunarodne potjernice protiv Zorana Lilića, bivšeg predsjednika SRJ koji je tu funkciju obavljao u razdoblju od 25. lipnja 1993. do 23. srpnja 1997. Kao zapovjednik Oružanih snaga SRJ također je bio upućen i rukovodio aktivnostima i akcijama koje su njemu podređene oružane snage SRJ u smislu vođenja agresivnog rata provodile na teritoriji BiH do potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Pored ova dva, u pripremi je i podnošenje kaznenih prijava i protiv drugih visokih dužnosnika bivše SRJ, za koje postoje osnovi sumnje da su počinili najteža kaznena djela protiv integriteta BiH te protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom u razdoblju od 1992. do 1995, navodi se u priopćenju iz ureda člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još