KURDSKI ŠTRAJK GLAĐU

Zatočenici u Turskoj bez hrane više od mjesec dana!

25.10.2012 u 13:11

Bionic
Reading

Vlada u Ankari uputila je zamolbu stotinama kurdskih zatočenika u kaznionicama i zatvorskim institucijama diljem Turske da okončaju štrajk glađu - neki štrajkaši nisu ništa okusili već više od mjesec dana. Ministar pravosuđa Sadullah Ergin uputio je molbu tijekom posjeta zatvoru Sincan u turskoj prijestolnici

'Obraćam se zatvorenicima koji su dio ove akcije: u osvit vjerskog praznika, radi svog tijela, svojeg zdravlja i ljudi koji vas vole i koje vi volite, okončajte tu akciju', rekao je ministar.

Ergin se referira na islamski Kurban Bajram, koji u Turskoj započinje u četvrtak. To razdoblje označava kraj hadža, muslimanskog hodočašća u sveti gradu Meku.

Ministar pravosuđa kazao je da je u štrajku najmanje 680 zatvorenika u zatvorima diljem zemlje, no turska Asocijacija za ljudska prava upozorava da je u štrajku 715 zatvorenika u 48 zatvora. Neki zatvorenici bez hrane su već 43 dana, pa postoji opravdana zabrinutost za njihovo zdravstveno stanje, prenosi CNN.

'Oni su u lošem stanju', rekla je Gonul Sonbahar, članica Komisije za zatvore u Asocijaciji za ljudska prava, u telefonskom intervjuu za CNN.

'Neki od simptoma su vrtoglavica, poteškoće u kretanju, intenzivne glavobolje, modrice na prstima i očima, mučnina, krvarenje iz nosa, poteškoće u gutanju vode i krvava stolica', dodala je Sonbahar.

Sonbahar kaže da prosvjednici imaju tri ključna zahtjeva: oslobađanje zatočenog kurdskog pobunjeničkog vođe Abdullaha Ocalana, pravo na obrazovanje na kurdskom jeziku i korištenje kurdskog na turskim sudovima.

Ocalan je jedan od osnivača Kurdske radničke stranke (PKK), koja vodi 30-godišnji gerilski rat protiv turske države. Iako je Ocalan u zatvoru na otoku u Mramornom moru od 1999., borci PKK-a nastavili su rat protiv turske vlade.

U dugotrajnom konfliktu, koji je uzeo više od 30.000 života, PKK je donekle modificirao svoje ciljeve od zahtjeva za neovisnom kurdskom državom do proširenja kulturnih i jezičnih prava Kurda kao i oslobođenje Ocalana.

Turska je desetljećima diskriminirala Kurde, najbrojniju tursku manjinu, koja čini oko 20 posto stanovništva. Kurdski jezik bio je zabranjen, a Kurde se dugo nazivalo 'planinskim Turcima'.

Za vrijeme desetogodišnje vladavine premijera Recepa Tayyipa Erdogana, vlada je napravila povijesne pomake prema Kurdima, a 2005. došlo je tajnih pregovora s vođama PKK-a.

Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AKP) također je poduzela niz iskoraka, uključujući pokretanje državne televizije na kurdskom jeziku i pomake u školovanju na kurdskom.

No nasilje vezano uz PKK nedavno je opet buknulo. International Crisis Group (ICG), neprofitna organizacija za posredovanje u konfliktima, tvrdi da je tome pridonijelo i uhićenje više od 7.000 kurdskih aktivista u posljednjih nekoliko godina.