METEOROLOŠKI FENOMEN

'Krvave kiše' preplavit će Britaniju za Noć vještica?

25.10.2012 u 09:15

Bionic
Reading

Nakon babljeg ljeta i 20 stupnjeva, u Velikoj Britaniji će uslijediti 'krvave kiše' kao posljedica miješanja crvene saharske prašine s vlažnim zrakom, javlja britanski The Telegraph. Prognostičar Mladen Rupčić iz Meteo centra je u razgovoru za tportal kazao kako nema bojazni da će iste vremenske neprilike zahvatiti i Hrvatsku

Val toplog zraka iz Sjeverne Afrike koji će prostrujati Velikom Britanijom donijet će sunčano vrijeme i visoke temperature diljem Otoka. No zajedno s njim mogla bi doći i crvena saharska prašina koja bi se nakon miješanja s vlažnim zrakom mogla pretvoriti u 'krvavu kišu' koja je sposobna obojiti automobile, piše britanski The Telegraph

Ledeni arktički vjetrovi snizit će temperature krajem tjedna, te će donijeti snijeg na sjever Engleske i Škotske do sljedećeg vikenda.

Prognostičar Mladen Rupčić je u razgovoru za tportal kazao kako je kod nas uvriježen termin 'žute' ili 'blatne' kiše te da smatra kako se ne bi trebali stvoriti uvjeti da se i u Hrvatskoj ponovi ova vremenska neprilika koja je najavljena za Veliku Britaniju.

'Tjedan dana je predalek period. Iznad Atlantika bi se trebao stvoriti sustav anticiklone, a iznad nas sustav ciklone koji bi zatim trebao zahvatiti vlažni zrak sa Sjevera Afrike. Prema ovome što se sada može iščitati iz vremenske prognoze, čak ni u Velikoj Britaniji ne bi trebalo doći do toga. Ali ponavljam, tjedan dana je daleko, a kombinacije su moguće. Da se radi o periodu od dva-tri dana, bilo bi moguće dati pouzdaniji odgovor', kazao je Rupčić.