Svijet OCJENA OECD-A

I Francuska na udaru kritika zbog korupcije

Francuska mora reformirati zakone i više napredovati u borbi protiv korupcije u poduzećima, ocijenila je Organizacija za ekonomski razvoj i suradnju (OECD)

U Francuskoj je podnesen vrlo mali broj tužbi otkako je 2000. usvojena međunarodna konvencija o borbi protiv korupcije u javnim poduzećima, navodi se u izvještaju. Francuska je za 11 godina provela samo 33 procesa, od čega je pet okončano kaznenom presudom, dok je u Njemačkoj taj broj mnogo veći, 176, u SAD 275, u Italiji 32, Švicarskoj 52. Protiv francuskih poduzeća je zbog korupcije u drugim zemljama podnesen gotovo veći broj tužbi nego u samoj Francuskoj.

Francuski predsjednik Francois Hollande obećao je provođenje reforme u tom pogledu, jer je njegov prethodnik Nicolas Sarkozy žestoko kritiziran zbog brojnih afera za vrijeme svog petogodišnjeg mandata, među kojima je i dovođenje u vezu ubojstva 11 Francuza 2002. u Karachiju sa sklopljenim ugovorima za naoružanje.

OECD ocjenjuje da je potrebno osigurati veću nezavisnost tužiteljstva u odnosu na izvršnu vlast, što bi smanjilo korupciju u izvoznim poduzećima i na taj način se zaštitili interesi čitave međunarodne zajednice.

U izvještaju se navodi da Francusku karakterizira netransparentnost u pogledu poslovanja koje je kvalificirano kao državna tajna, zahvaljujući zakonu izglasanom tijekom mandata Sarkozyja kojim su pooštreni uvjeti za pristup dokumentima i mjestima pod oznakom državne tajnosti. OECD također poziva da pravosudni organi i policija u Francuskoj obrate veću pažnju na korupcijske afere u inozemstvu u koji su uključene francuske tvrtke.150264,221118,221337,219637
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još