JIMMY SAVILE

Seksualni predator urušio ugled BBC-a

23.10.2012 u 13:31

Bionic
Reading

On je bio velika zvijezda BCC-a, jedne od ključnih institucija Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske. Paradirao je na ekranima, ulazio u domove, iznosio svoje stavove koje su mnogi prihvaćali, a onda je uslijedio šok. Jimmy Savile je bio DJ, a zatim je našao posao na britanskoj državnoj televiziji cijenjenoj u cijelom svijetu zbog količine informacija i njihove preciznosti. A sada se BBC našao u još jednoj u nizu afera

Dovoljno se sjetiti da je 2003. godine jedan od stručnjaka koji je radio na pitanju programa iračkog oružja za masovno uništenje svoje stavove, koji nisu bili u skladu s tadašnjom politikom premijera Tonyja Blaira, iznio na BBC-u, a zatim je pronađen mrtav (kasnije se ustvrdilo da se ubio, a Blair je nakon toga o svim svojim stavovima o Iraku javnost izvještavao preko svih drugih kanala osim BBC-a).

Savile se Londonom vozio u Rolls Royceu, a kraljica Elizabeta nagradila je njegov humanitarni rad 1990. godine titulom viteza. Bio je poznat po dugoj plavoj kosi, osebujnu karakteru i osobnosti 'većoj od života', pušio je cigare, nosio trenirku u kojoj je prošle godine u listopadu, kad je umro, i pokopan.

A sad je cijela ta priča pala u vodu jer ga je policija opisala kao seksualnog predatora koji je, kako vjeruju, zlostavljao velik broj žena, uključujući i djevojke mlađe od 14 godina, tijekom proteklih 40 godina (policija govori o najmanje 25 potvrđenih žrtava od kojih su neke zlostavljane i u prostorijama BBC-a). Problem za BBC pak nastaje kad se saznalo da se za Savileovo devijantno ponašanje znalo, ali da nitko nije ništa poduzimao (isto kao u slučaju zlostavljanja djece u Katoličkoj crkvi - svi su znali, ali su to uredno zataškavali).

Stoga će ravnatelj BBC-a George Entwistle morati izaći pred pralamentarno povjerenstvo da objasni zašto je kuća pokrivala Savileovo ponašanje, a jedan od urednika, Peter Rippon, već je dao ostavku zato što je i nakon pritužbi žrtava odbačena interna istraga nad Savileom. Bivši šef BBC-a Mark Thompson izjavio je kako o optužbama nije znao ništa.

Entwistle je izjavio kako su 'te žene doživjele nešto grozno i zbog toga mi je istinski žao. Želio bih se u ime ove organizacije svakoj od njih ispričati zbog toga što su ovdje pretrpjele'.

Neke žene kažu da ih je Savile zlostavljao kad su imale tek 12 godina. Po njihovim riječima, na BBC-ju je u sedamdesetima i osamdesetima, u vrijeme najveće Savileove slave, vladala kultura seksualnog zlostavljanja.
Britanski premijer David Cameron izjavio je u ponedjeljak da će BBC, televizija koju financira država, morati odgovoriti na ozbiljna pitanja glede skandala sa seksualnim zlostavljanjem.

Savile je osnovao i nekoliko karitativnih organizacija koje su nakon iznesenih optužaba izjavile kako razmišljaju o promjeni naziva, ali strahuju da će stalno ostati vezane uz ime osramoćenog televizijskog voditelja. Stoga namjeravaju svoje fondove prebaciti drugim karititativnim organizacijama.