Svijet COUGHLAN O OTKRIĆU

'Mučenje djece najmračniji su dani u povijesti Irske

Brojna zlostavljanja tisuća djece u irskim katoličkim ustanovama, što je objavljeno u srijedu u vladinu izvješću, otkrivaju "najmračnije" dane u povijesti zemlje, kazala je vicepremijerka Mary Coughlan

"U izvješću se opisuje jedno od najmračnijih poglavlja naše povijesti", rekla je Coughlan pred parlamentom.

Predsjednica Mary McAleese ocijenila je "šokantnim i skandaloznim što je toliko djece podvrgnuto tako strašnim patnjama i zlostavljanjima u ustanovama koje su obvezne i dužne brinuti se za sigurnost i paziti na njih s ljubavlju".

Svećenici su desetljećima tukli i silovali djecu u katoličkim ustanovama u Irskoj, stoji u izvješću povjerenstva irske vlade objavljenu u srijedu. Sirotišta i škole u Irskoj u prošlome stoljeću bila su mjesta straha, nemara i seksualnog zlostavljanja, dodaje se.

Istražno povjerenstvo za zlostavljanje djece, koje je vlada osnovala 2000., optužilo je naraštaje svećenika, časnih sestara i redovnika da su premlaćivali, izgladnjivali i u nekim slučajevima silovali djecu u mreži škola koje su bila pod nadzorom Katoličke crkve između 30-ih i 90-ih godina prošloga stoljeća.

"Atmosfera straha, koju je izazvalo sveopće, prekomjerno i samovoljno kažnjavanje, zavladalo je većinom ustanova, a poglavito onima koje su se skrbile za dječake", navodi se u izvješću. "Djeca su živjela pod svakodnevnim terorom ne znajući gdje ih čeka iduće premlaćivanje", dodaje se.

Izvješće je izazvalo zaprepaštenost u irskoj javnosti.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još