ZAMRZAVANJE TROŠKOVA

Merkel prijeti britanskom premijeru

22.10.2012 u 19:32

Bionic
Reading

Još prošli tjedan europski mediji uvelike su se bavili spekulacijama oko potencijalnog sukoba njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Françoisa Hollandea na temu ostvarivanja bankarske unije kao preliminarnog koraka u izlasku iz krize eura. Mlaki zaključci minulog summita u Bruxellesu, na kojem je prolongiran rok za superviziju banaka u eurozoni na kraj 2013, ostavili su niz komentatora 'kratkih rukava', no zato je početkom ovog tjedna lansirana nova priča o sukobu europskih čelnika, ovaj put s nešto konkretnijim temeljima

Financial Times tako danas donosi priču prema kojoj se Angela Merkel sprema zaprijetiti britanskom premijeru Davidu Cameronu da će otkazati sljedeći europski summit ako se dotični ne pomakne od svog stava o proračunu Unije. Točnije, Njemačka namjerava upozoriti Veliku Britaniju da će sljedeći mjesec tražiti otkazivanje summita ako Cameron i dalje bude inzistirao na glasačkom vetu za europski proračun u slučaju ikakvog odstupanja od strategije 'zamrzavanja troškova'.

Cameron je u petak izjavio da je spreman uložiti veto na izglasavanje proračuna Unije za razdoblje od 2014. do 2020. ako se njime predvide ikakvi 'neprihvatljivi' troškovi, čime je već jasno dao naznačiti da bi summit, predviđen za 22. i 23. studenoga, mogao biti tek uvertira u duge i teške pregovore.

Inače, rastući euroskepticizam britanskih konzervativaca nije nikakva novost, a Velika Britanija, uz Češku, jedina nije potpisala fiskalni pakt dogovoren u lipnju. Prema pisanju lista, Merkel pokušava uvjeriti Camerona da podrži njemački kompromis prema kojem bi troškovi proračuna dosezali jedan posto unutarnjeg BDP-a Unije.

Velika Britanija predvodi skupinu tzv. 'prijatelja boljeg trošenja', zajedno s Francuskom, Njemačkom, Austrijom, Nizozemskom, Švedskom i Finskom (neto uplatitelji proračuna), koja se zalaže za redukcije budućeg proračuna Unije, u skladu s mjerama štednje. S druge strane nalazi se skupina tzv. 'prijatelja kohezije' od 17 članica koju predvodi Poljska koje kao najveći korisnici nisu voljne pristati na smanjivanje kohezijskih fondova ili na nametanje novih uvjeta pod izlikom recesije.

Cjelokupni proračun Unije određuje se na rok od sedam godina i uključuje glavni mehanizam raspodjele sredstava. Europska komisija predložila je u srpnju višegodišnji proračun u iznosu od 1033 milijarde eura u koji je uključeno povećanje od pet posto na protekli period zbog novog članstva Hrvatske.