U SIRIJI

Slaba nada za primirje na Kurban-bajram

22.10.2012 u 11:45

Bionic
Reading

Izgledi za uspostavu primirja u Siriji u prigodi muslimanskog blagdana Kurban-bajrama ovog tjedna, na prijedlog međunarodnog posrednika Lahdara Brahimija, iznimno su slabi, rekao je u ponedjeljak drugi čovjek Arapske lige za agenciju France Presse

'Nažalost, nada u uspostavu primirja u Siriji za blagdan zasad je slaba', rekao je Ahmad ben Hili, pomoćnik glavnog tajnika Arapske lige, u prigodi međunarodnog foruma o energiji u Dubaiju.

Brahimi je nakon susreta s predsjednikom Bašarom al-Asadom u nedjelju u Damasku pozvao sukobljene strane da 'obostrano' proglase primirje u prigodi Kurban-bajrama koji se slavi od 26. do 29. listopada.

Po riječima Ben Hilija, 'naznake na terenu i reakcija sirijske vlade (...) ne govore u prilog stvarne volje da se pozitivno odgovori na taj prijedlog'.

Brahimi je u nedjelju istaknuo da je njegov poziv na primirje 'osobna inicijativa a ne sveobuhvatan mirovni plan'.

U ponedjeljak su se nastavile borbe u više sirijskih područja između provladinih snaga i pobunjenika, pošto je u nedjelju u nasilju poginulo gotovo 180 ljudi, uglavnom civila, javila je sirijska nevladina organizacija.

Od početka ožujka 2011. u gušenju narodne pobune protiv režima koja je prerasla u oružani sukob, izginulo je oko 34.000 ljudi, po podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR).