Svijet 'DOMOLJUBNE OBVEZNICE'

Talijani državi posuđuju novac

Talijanski premijer Mario Monti ovih se dana raduje uspjehu tzv. 'domoljubnih obveznica'kojima su građani ponovno napunili državnu blagajnu. No impuls je ipak došao izvana, piše Deutsche Welle

Talijanski premijer Mario Monti kojeg su mnogi kritizirali kao 'financijskog upravitelja zemlje' bez podrške naroda svojim protivnicima sada može pružiti snažni protuargument. Proteklih dana građani Italije su putem tzv. 'domoljubnih obveznica' državnu blagajnu napunili s dodatnih 18 milijardi eura. Zajedno sa sličnim emisijama obveznica plasiranih u prvoj polovici godine, građani Italije su kupnjom državnih papira svojoj državi pomogli s ukupno 27 milijardi eura kapitala, piše Deutsche Welle.

Tzv. 'domoljubne obveznice' su ciljano ponuđene građanima i malim štedišama a ne, kako je to obično slučaj, određenim bankarskim institutima. 'Ovo je pokazatelj povjerenja građana u stabilnost Italije', rekao je ekonomist Mario Spreafico iz brokerske kompanije Schroeders. Velika potražnja za 'domoljubnim dionicama' je ujedno, kako smatra Spreafico, i 'jasan odgovor financijskim špekulantima' koji su posljednjih mjeseci uvijek iznova pokušavali destabilizirati Italiju. I njegov kolega iz banke Unicredit, Luca Cazzulani, prodaju obveznica smatra 'velikim uspjehom' koji će pomoći zemlji da sa sebe skine pritisak financijskog tržišta.

No oduševljenje Talijana obveznicama vlastite države nije palo s neba. I dok su još emisije 'patriotskih obveznica' na proljeće građane ostavile hladnima, novo oduševljenje se tumači i kretanjima na tržištu 'velikih'. Naime, kako smatra Maria Cannata iz Državne agencije za dugove, i raspoloženje velikih igrača za Italiju se u međuvremenu popravilo što je utjecalo i na raspoloženje štediša. Pridobiti međunarodni kapital za talijansko tržište je mnogo važnije od uspjeha kod domaćih, malih ulagača pa se zato Rim veseli novim pozitivnim zanimanjem financijskog tržišta za Italiju. Kao razlog za ponovno probuđeno povjerenja izvana promatrači navode najavu Europske središnje banke da će, ako zatreba, otkupljivati neograničene količine obveznica zaduženih država, među kojima je i Italija.

216580,216537,215115,210317
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još