ZATAŠKAVANA PEDOFILIJA

Američki izviđači žrtve masovnog seksualnog zlostavljanja

19.10.2012 u 22:11

Bionic
Reading

Više od 1.200 službenih dokumenta o pedofiliji u organizaciji američkih izviđača (Boy Scouts) od četvrtka je dostupno na internetu i ti nekad tajni spisi nastali između 1965. i 1985. otkrivaju nenamjerno, ali zapravo stvarno zataškavano spolno zlostavljanje djece, kažu odvjetnici, a prenosi u petak NBC News

'Čitajući te spise, vidimo bol i tjeskobu tisuća neispričanih priča izviđača', rekao je odvjetnik Paul Mones koji je 2010. godine zastupao žrtve iz Oregona. Upravo je Vrhovni sud Oregona naredio objavu spisa koji su sada dostupni na www.kellyclarkattorney.com

'Ima više od 1.247 spisa, a znamo da je svaki izviđački vođa optužen za zlostavljanje prosječno više od jednog izviđača', navodi Mones.

Spisi otkrivaju da su voditelji izviđača (Scoutmasters) i odrasli dragovoljci diljem Sjedinjenih Država zlostavljali djecu no 'stalno se u spisima pokazivala zabrinutost izviđača da u javnost ništa ne smije procuriti kako se ne bi naštetilo ugledu organizacije', kaže odvjetnik Kelly Clark.

Iz pisanog materijala razvidno je da su se optužbe prikrivale, a optuženima se uvijek pružala druga prilika. Tako je, primjerice, voditelju izviđača iz Pennsylvanije koji je priznao 'perverzna djela s nekoliko članova' 1972. godine odobren rok kušnje.

Primjer voditelja iz Aljaske koji je uhvaćen kako gol spava s dječacima u logoru i pokazuje im pornografske materijale, otkriva neobično blagu reakciju organizacije koja doduše takvo ponašanje ne odobrava, ali ga drži nedovoljno jakim argumentom da se voditelju odbije pravo na rad na nekom drugom mjestu.

Sumnje u neprimjereno seksualno ponašanje s 1.622 djeteta navedene su u 829 spisa. Nadalje 486 muškaraca kojih se imena spominju bila su uhićena u to doba za seksualni zločin. U 531 slučaju navodi se neprimjereno seksualno ponašanje s više mladih ljudi.

Izviđačka organizacija priznala je da je odgovor na optužbe bio nedovoljan. U četvrtak je organizacija objavila priopćenje kojim izražava 'najdublje isprike i žaljenje žrtvama i njihovim obiteljima' jer ih je propustila zaštiti i za nanesenu bol.