POVRATAK HEROINE

Malala se diže i komunicira pisanim putem

19.10.2012 u 21:23

Bionic
Reading

Malala, pakistanska djevojčica koju su talibani teško ranili, prvi put je ustala uz liječničku pomoć i razmijenila je nekoliko riječi pisanim putem, objavila je u petak medicinska ekipa koja ju njeguje u bolnici u Birminghamu

Vijest o napretku u liječenju 14-godišnje Malale Yousafzai na tiskovnoj konferenciji je objavio profesor Dave Rosser iz bolnice Kraljice Elizabete u Birminghamu, specijalizirane za liječenje ratnih ozljeda.

'Stanje Malale Yousafzai je stabilno, ona ne trpi bolove', ističe bolnica u priopćenju, dodajući da je njezina obitelj zasad još u Pakistanu.

Televizijska kuća ITV prenosi izjavu britanskog liječnika da oštećenje mozga kod djevojčice nije nepovratno.

Malala koja se zauzima za prava djevojčica na školovanje, ranjena je 9. listopada u Mingori, glavnom gradu doline Swata, na sjeverozapadu Pakistana, u glavu i rame, kada su dvojica naoružanih muškaraca zaustavila i pucala u školski autobus u kojemu se vozila.

U ponedjeljak je medicinskim zrakoplovom prevezena u britansku bolnicu specijaliziranu za liječenje vojnika ranjenih u Afganistanu.

Odgovornost za napad preuzeli su pobunjenici iz Pokreta pakistanskih talibana (TTP), saveznici Al Kaide. Izjavili su da su pucali u nju zbog njezina zalaganja za školovanje djevojčica i kritike talibana.