KARAMARKO PORUČIO MILANOVIĆU

'Ozbiljna Vlada ne komunicira s medijima preko tajnih izvora'

19.10.2012 u 15:13

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nakon povratka iz Bukurešta sa summita Europske pučke stranke osvrnuo se 'otrovne strelice iz Vlade' upućene na adresu HDZ-a da podmeću klipove na hrvatskom putu u EU rekavši da su takve konstrukcije zlonamjerne, zločeste i više nego smiješne

'Nakon šest godina mukotrpnih pregovora koje je počeo i završio HDZ i vlada gospođe Jadranke Kosor u kojoj smo mi bili članovi (Davor Božinović, Davor Ivo Stier i Gordan Jandroković, koji su s njim bili na presici, op. a.) samo netko zločest i nesuvisao može iskonstruirati da bismo mi bili protiv nečega što smo sami napravili', kazao je Karamarko.

On je sklon povjerovati da konstrukcije o HDZ-u ne stižu iz Vlade, ali ako ipak stižu, ima spreman odgovor.

'Niti jedna Vlada koja pretendira da bude ozbiljna ne ni trebala komunicirati s medijima preko tajnih izvora iz Vlade, ali ako je to tako, onda Vlada svoju nespretnost s EU nakon našeg odlaska pokušava prikriti kroz ovakve informacije', kazao je predsjednik HDZ-a.

Karamarko kaže da je Vlada imala nekoliko teških gafova.

'Pričaju o konsenzusu, što je konsenzus, govorimo o EU, oni niti jedno slovo iz ugovora koji smo mi potpisali ne smiju dovoditi u pitanje. Ono što je dogovoreno s EU-om mora se poštivati nakon odlaska HDZ-a s vlasti. Mi tamo razgovaramo s ozbiljnim ljudima i političkim strukturama. To nisu improvizacije a la Balkan i bivša Jugoslavija, to je Europska unija', poručio je Karamarko.

Predsjednik HDZ-a navodi da žele ući u EU kako bi civilizirali državu, što su svojom preobrazbom koja je trajala šest godina i učinili. Oporbeni prvak smatra da ne postoji dobra komunikacija između vlasti i oporbe oko posljednje faze ulaska u EU.

'Naši politički protivnici su ukinuli Odbor za praćenje pregovora s Europskom unijom koji je vodila opozicija, gospođa Vesna Pusić. Pozivam Milanovića da osnujemo jedan sličan odbor koji bi radio do samog ulaska u EU, a koji bi kontrolirao procese da oni budu kvalitetniji, tenzični u najpozitivnijem smislu te riječi i da Hrvatsku zajedno dopratimo do ulaska u EU', kazao je predsjednik HDZ-a.

Za Karamarka je došlo vrijeme da se strasti, koje ni ne razbuktava HDZ nego Vlada koja se ne snalazi u odnosima s EU, smire.

Vladajućima je ponovo 'nabio na nos' Zakon o policiji, HRT-u i politizaciju nadzornih odbora, zatim dodao i da je sasvim nepotrebno optuživati neke važne ljude iz EU, koji su godinama podržavali Hrvatsku, da rade protiv SDP-a i Vlade.

'Njemačke primjedbe doživljavamo kao konstruktivne i dobronamjerne prijedloge i nismo skakali da je ovo komplot i zavjera protiv nas kada su tijekom pregovora bili kritizirani. Neka se ova vlada okrene svojim greškama, tu nećemo tražiti politički kapital za borbu jer smatramo da je ova tema previše značajna da bismo tu bili, kao, protiv njih. Želimo biti s njima, ali i da poštuju sve što smo mi potpisali', zaključio je Karamarko.

On je komentirao i pisanje medija da se Ivić Pašalić vraća u stranku. Rekao je da ne bi o teorijama zavjere, ali je primijetio da se isti dan u medijima pisalo o povratku Pašalića u HDZ i da ta stranka opstruira put Hrvatske u EU. Rekao je da Pašalić nije aplicirao za povratak u HDZ i da je on legalist i da se mora poštivati procedura. 'Mnogi bi ljudi bili u stranci ili ne bi bili da se mene pita, ali tu moramo biti strogo formalni', kazao je predsjednik HDZ-a.