MIANMAR

Suu Kyi se nije pojavila na ročištu

21.05.2009 u 11:32

Bionic
Reading

Diplomati i novinari u četvrtak nisu pozvani da prisustvuju procesu protiv mianmarske demokratske ikone Aung San Suu Kyi, četvrtoga dana suđenja, nakon što im je hunta dan prije dopustila ulazak u sudnicu, izvijestili su službeni izvori.

Vojni izvori prenose kako se Suu Kyi nije pojavila na jutarnjem ročištu. Danas je svjedočio 53-godišnji Amerikanac John William Yettaw, koji je optužen za kršenje nekoliko zakona - jedan od njih je boravak u domu Suu Kyi u Jangonu od 3. do 5. svibnja.

Njegov iznenadni dolazak u njezinu kuću dao je povod vladajućoj hunti da nobelovku optuži za kršenje pravila kućnoga pritvora. U srijedu je režim iznenadio promatrače dopustivši stranim diplomatima i malom broju stranih novinara da prisustvuju ročištu.

Mianmarska oporba i udruge za zaštitu ljudskih prava osuđuju sudski proces protiv Suu Kyi, smatrajući ga montiranim političkim procesom kojim joj vojna hunta želi produljiti pritvor i spriječiti njezino sudjelovanje na izborima iduće godine.

Nacionalna liga za demokraciju (NLD) na čelu sa Suu Kyi pobijedila je na izborima 1990. godine, ali je vojna hunta, koja vlada Minamarom od 1962., odbila priznati njezinu pobjedu.

U proteklih 19 godina Suu Kyi je zatvorena više od 13 godina i to većinom u svom domu u Jangonu koji čuva policija.