BRAMMERTZ KRITIZIRA

'Osloboditi Karadžića za genocid bila je pogreška'

18.10.2012 u 13:06

Bionic
Reading

Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz ocijenio je kako je sudsko vijeće koje sudi Radovanu Karadžiću pogriješilo kada ga je oslobodilo dijela optužnice koja ga je teretila za genocid u sedam općina na području Bosne i Hercegovine.

'Konkretno, čini se da sudsko vijeće nije dalo potrebnu težinu izravnim dokazima Karadžićevih genocidnih izjava', izjavio je Serge Brammertz u intervjuu što ga je u četvrtak objavio sarajevski tjednik 'Dani'. On je podsjetio kako je tijekom dokaznog postupka tužiteljstvo predočilo dokaze da su Radovan Karadžić i drugi dužnosnici bosanskih Srba opetovano javno prijetili kako će muslimani nestati.

'Mislimo da same te izjave, ako im se da najveća težina, mogu ići u prilog zaključku o genocidnoj nakani', kazao je Brammertz dodajući kako optužba za genocid ima ogromnu simboličku važnost za žrtve. Pojasnio je kako upravo stoga tužiteljstvo ICTY-a naporno radi na žalbi uloženoj protiv ovakve odluke sudskog vijeća 24. rujna.

Karadžić od toga datuma ima rok od 40 dana za podnošenje svoga odgovora na žalbu, a prizivno vijeće nakon toga treba odlučiti o tome hoće li ga se u nastavku procesa ipak teretiti i za genocid u još sedam općina osim Srebrenice.

Brammertz je kazao kako će bez obzira na taj slučaj tužiteljstvo nastaviti dokazivati odgovornost bivšeg vojnog vođe bosanskih Srba Ratka Mladića za genocid. Brammertz je potvrdio i to kako Haaški tribunal nastavlja inzistirati da Srbija rasvjetli problem mreže onih koji su Karadžiću, Mladiću i Goranu Hadžiću pomagali tijekom dugogodišnjeg skrivanja.

'I dalje inzistiramo da nam se dostave informacije o tome kako su optuženi Mladić, Karadžić i Hadžić tako dugo mogli izmicati pravdi', kazao je glavni haaški tužitelj, potvrdivši kako je to bila i jedna od tema razgovora što ih je prošlog tjedna vodio u Beogradu. Pojasnio je kako mu je srbijanski državni odvjetnik za ratne zločine Vladimir Vukčević predočio informacije o najnovijim istragama koje 'izgledaju relativno obećavajuće'. 'Nadam se da će tu uskoro doći do značajnijeg napretka', kazao je Brammetz.

Odgovarajući na pitanja kada se mogu očekivati presude u slučajevima u kojima su okončani dokazni postupci, Brammertz je kazao kako većinu presuda očekuje do kraja ove ili do sredine 2013. godine, a nakon toga još ostaje okončati suđenja Karadžiću, Mladiću i Hadžiću.