DVOBOJ U BUNDESTAGU

Žestoki okršaj Merkel i Steinbruecka

18.10.2012 u 13:05

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel jutros je održala govor u Bundestagu o sljedećim potezima u krizi eura te svojoj viziji Europe, što je naišlo na žestoke kritike kancelarskog kandidata opozicijskog SPD-a Peera Steinbruecka, čije je izlaganje isprovociralo zastupnike CDU-a na nepristojno dobacivanje

Nekad su odlično surađivali zajedno, kada je 2008. Njemačku trebalo spašavati od svjetske financijske krize koju je izazvao Wall Street, a sada su postali ljuti suparnici. U pitanju su njemačka kancelarka Angela Merkel i bivši ministar financija Peer Steinbrueck (SPD), koji sljedeće godine na izborima želi zauzeti poziciju kancelara. Njihov prvi javni duel otkako je Steinbrueck proglašen kandidatom opozicije za kancelara zbio se jutros u njemačkom parlamentu Bundestagu, u kojem je Merkel nekoliko minuta nakon devet sati morala održati govor u kojem će predstaviti svoje sljedeće poteze oko krize eura, pred summit EU-a u Bruxellesu.

Merkel je za govornicu izašla samouvjereno, u sakou zagasito narančaste boje, te odmah započela s isticanjem ozbiljnosti situacije: 'Nalazimo se u najvećoj krizi još od potpisivanja Rimskih ugovora prije 55 godina, a ništa toliko snažno ne ističe dramatiku kao dodjela Nobelove nagrade za mir EU.' Nagrada je 'upozorenje i poticaj', a euro nije 'samo valuta nego i simbol europskog ujedninjenja'. Kancelarka je, kako pišu njemački mediji, nastupila 'državnički i mirno' te opet naglasila da je put iz krize težak i dug. Zapravo nije rekla ništa novo osim što je još jednom potvrdila da ne želi grčko napuštanje eurozone, iako reforme u Grčkoj 'idu brzinom puža'. Detaljno je objašnjavala komplicirane financijske mehanizme koji se stvaraju u Bruxellesu, a taktički se i zahvalila opoziciji na dosadašnjoj podršci, što SPD-u i Zelenima baš i nije bilo drago čuti.

Nakon četrdesetak minuta izlaganja, kancelarka Merkel je završila s 'dubokim patosom', kako ocjenjuje Der Spiegel, pozvavši na 'obranu europskih vrijednosti', s donekle patetičnom posljednjom rečenicom: 'Ljudski želimo živjeti, u miru i slobodi.' Uslijedio je očekivano dugi aplauz.


Nakon toga za govornicu izlazi Peer Steinbrueck, koji započinje u različitom tonu, ističući da Njemačka treba biti posebno zahvalna za 60 godina mira u Europi, za koji nosi i posebnu odgovornost. Za razliku od Merkel, Steinbrueck naglašava da je 'euro doista više od valute, ali nikako vreća za udaranje rejting-agentura', nakon čega slijedi prvi direktni napad: 'Gospođo Merkel, vrijeme je da objasnite njemačkom narodu da se mora investirati u europsku budućnost! Recite ljudima konačno da ćemo morati preuzeti još financijskih obaveza.' Nakon toga Steinbrueck zamjera Merkel što je dopustila iživljavanje ljudi iz njene koalicije nad Grčkom, koja je 'izložena mobbingu', te dodatno bocka konstatacijom da Helmut Kohl ne bi nikada dopustio da se jedna europska zemlja tako koristi za unutarnjopolitičke obračune.

Zbog rečenice da je isti govor kao maloprije trebala održati još prije dvije godine slijede dobacivanja Steinbruecku iz redova vladajućih zastupnika, na što on sarkastično konstatira da se protivnici izražavaju 'jako lucidno' te izaziva odobravajući smijeh u Bundestagu. Potencijalni njemački kancelar naglašava socijalne posljedice krize, 'jer jad uništava demokraciju', a 'terapija štednje, štednje i štednje je jednostrana'. SPD-ovac završava u velikom stilu, nudeći drugačiju viziju Europe, koja se mora 'nanovo konstituirati' s 'unutarnjom ravnotežom', šansama za sve, te snagom da 'ljudima ponudi mir, zaštitu i slobodu'. 'A vi, kancelarko Merkel, koja imate dužnost krčiti taj put, u protekle dvije godine – kao i današnjim govorom – pokazujete da tom zadatku niste dorasli', poantira na kraju govora Steinbrueck.

Njemački mediji već konstatiraju da se kancelarski kandidat predstavio uvjerljivo, argumentirano i strastveno, za razliku od pomalo umorne Angele Merkel, koja je cijeli Steinbrueckov govor slušala kamenog lica gledajući u prazno. Nakon toga je uslijedilo još govornika iz redova vladajućih koji su napadali Steinbruecka, sve do podne kada je rasprava prekinuta. Naslovi njemačkih portala sugeriraju tko je izašao kao pobjednik jutrošnjeg dvoboja aktualne kancelarke i njenog mogućeg nasljednika, jer u skoro svakome od njih stoji ime Steinbrueck, a ne Merkel.