Svijet FINANCIAL TIMES:

'Hrvatska će biti posljednja članica EU-a!'

  • Autor: P.S.
  • 18.10.2012 14:49:26
  • 18.10.2012 11:15:43

'Hrvatska još očito nije spremna za članstvo u EU.' To nije poruka koju je Zagreb htio čuti dok se priprema za ulazak u EU, posebno ne od figure kao što je predsjednik njemačkog parlamenta Norbert Lammert. Hrvatskoj, koja je suočena s rastućim skepticizmom zbog svog članstva u EU i slovenskim prijetnjama da će blokirati proces, ova izjava dolazi u nezgodno vrijeme. No, unatoč oštrim kritikama, Hrvatska još uvijek vjeruje da će se pridružiti EU-u 1. srpnja 2013. kao što je planirano, piše Financial Times

Lammert je navodno izjavio da je njegova prosudba donesena 'u svjetlu iskustva koje su imali s Bugarskom i Rumunjskom', koje su se pridružile EU-u u siječnju 2007.

Percepcija je takva da su obje zemlje zaustavile reforme nakon ulaska u EU i da nisu uspjele napraviti dovoljan napredak u pogledu rješavanja korupcije i organiziranog kriminala. (Zapadna Europa je također zabrinuta zbog useljavanja iz Bugarske i Rumunjske - i sada Hrvatske).

I Bruxelles i Berlin zabrinjava da bi Zagreb mogao imati sličan pristup sada kada se čini da je članstvo u torbi.

Lammertova izjava svakako odražava rastuću skepsu o hrvatskom članstvu među njemačkim parlamentarcima i stanovništvom u cjelini, što je povezano s njemačkim stažom u Uniji i njenom dugogodišnjom podrškom za pristupanje ove bivše jugoslavenske zemlje.

Postoje dvije različite interpretacije izvješća o napretku Hrvatske Europske komisije od 10. listopada. Najčešće je to da EK na Hrvatsku gleda blagonaklono, s obzirom da stoji kako je zemlja na putu za članstvo, te da je učinila dobro u ispunjavanju preduvjeta za pristupanje. Međutim, njemački FAZ odlučio se usredotočiti na izvješće EK-a koje tvrdi da Hrvatska još uvijek zaostaje u deset područja politike, uključujući pravosudne reforme i privatizaciju, piše FT.

U međuvremenu, slovenska prijetnja da će blokirati ulazak Hrvatske ako se ne postigne dogovor u sporu oko Ljubljanske banke ponovno je podigla prašinu. Zagreb tvrdi da nasljednik Ljubljanske banke, NLB, još uvijek duguje hrvatskim štedišama više od 170 milijuna eura.

220579,220427,220462,220329
Dakle, je li ulazak Hrvatske u EU upitan?

Izjave Europske komisije i glasnogovornika njemačke vlade sugeriraju da jest, no u stvarnosti to nije tako. Njihova bitna poruka je da će Hrvatska ući u srpnju, te nastaviti s reformama kojima je već postigla dobar napredak. Slovenija može pokušati izvući prednost iz situacije, ali je vrlo malo vjerojatno da će izazvati oluju u EU-u i blokirati proces koji ima potporu ostalih 26 članica.

Ipak, Lammertova izjava može se promatrati kao upozorenje da Hrvatska ne smije skinuti oči s lopte prije ili nakon ulaska u Uniju.

Hrvatska će gotovo sigurno ući u EU 1. srpnja iduće godine. Ali to će vjerojatno biti zadnja jugoistočna europska zemlja koja će se pridružiti Uniji u narednih nekoliko godina.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još