Svijet KONTAMINIRANI STEROIDI

U epidemiji meningitisa u SAD-u 19 mrtvih

Najmanje 19 osoba podleglo je u SAD-u epidemiji gljivičnog meningitisa uzrokovanog kontaminiranim steroidima koja se ne prestaje širiti, s 247 zabilježenih slučajeva u 15 saveznih država, objavile su u srijedu navečer američke vlasti.

Gotovo 14.000 osoba u 23 države moglo je potencijalno primiti injekciju zaraženu parazitskom gljivicom koja potječe iz tvrtke za pripremu lijekova New England Compounding Center (NECC), sa sjedištem u Massachusettsu. Tvrtka je povukla sve svoje proizvode i prekinula djelovanje.

Epiduralne injekcije steroida namijenjenje su liječenju boli u leđima izazvane hernijom diska ili bolovima u zglobovima. Savezna država najpogođenija epidemijom meningitisa je Tennessee s osam mrtvih i 61 slučajem. Slijedi Michigan s troje mrtvih i 48 slučaja.

Tri osobe liječene s druga dva proizvoda NECC-a također su zaražene gljivičnim meningitisom zbog čega američke zdravstvene vlasti moraju proširiti polje istraživanja eventualno oboljelih osoba. Simptomi meningitisa pojavljuju se između jednog i četiri tjedna nakon primljene injekcije, ali u nekim slučajevima može proći i više mjeseci, rekle su vlasti.

Gljivični meningitis rijetka je i neprenosiva infekcija, koja uzrokuje upalu zaštitnih membrana mozga i leđne moždine.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još