Svijet GOVORNIK NEPOZNAT

Po Nobela idu Barroso, Van Rompuy i Schultz

Gotovo tjedan dana nakon što je dobila Nobelovu nagradu za mir Europska unija je konačno odlučila tko će je preuzeti

Umjesto jedne osobe na put u Norvešku 10. prosinca, EU će poslati tri, po jednog predstavnika svake od njegovih glavnih institucija, Europske komisije, Europskog vijeća i Europskog parlamenta.

Tako će na svečanost dodjele u Oslu putovati predsjednik EK-a Jose-Manuel Barroso, predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i predsjednik parlamenta Martin Schulz, rekli su dužnosnici EU-a u srijedu.

Ostaje, međutim, još nepoznato tko će održati govor po uručenju nagrade. Po običaju, govornik je samo jedan. Također nije jasno što će se dogoditi s novčanom nagradom od 1,2 milijuna dolara, no očekuje se da će novac ići u humanitarne svrhe.

Odbor za dodjelu Nobelove nagarde prošlog je petka objavio da je nagradu dodijelio Europskoj unji i rekao da je ta 55 godina stara organizacija pomogla pretvoriti Europu iz 'kontinenta ratova u kontinent mira' u desetljećima nakon Drugog svjetskog rata.

Posljednji je put nagrada dodijeljena samo nekoj organizaciji 1999. godine, Liječnicima bez granica. Obično kada se daje priznanje organizaciji navodi se i ime pojedinca što olakšava izbor osobe koja preuzima nagradu. Tako su 2001. nagradu dobili UN i tadašnji glavni tajnik Kofi Annan, a 2005. Međunarodna agencija za atomsku energiju i njezin čelnik Mohamed ElBaradei.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još