MINISTRICA U LONDONU

Pusić: Britanija sutra počinje ratifikaciju

17.10.2012 u 19:50

Bionic
Reading

Velika Britanija podupire ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a proces ratifikacije pristupnog ugovora Hrvatske i EU-a u britanskom parlamentu trebao bi početi već sutra, rekla je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u srijedu u Londonu nakon sastanka sa zastupnicima britanskog parlamenta i ministrom gospodarstva, inovacija i vještina Vinceom Cableom

'Moj dojam je do sada bio, a i danas je potvrđen, da nema nikakvih prepreka pristupanju Hrvatske EU-u u Velikoj Britaniji bez obzira na stranačku pripadnost', rekla je Pusić, koja boravi u radnom posjetu Londonu.

'Britanci imaju vrlo specifične stavove u vezi s Unijom kao takvom i potrebnim reformama, ali su oduvijek zagovarali proširenje', kazala je Pusić, dodajući da 'ovi sastanci pokazuju koliko je važno imati neposredne kontakte s parlamentom, čak i kad nema nikakvih poteškoća'. 'Na kraju su parlamenti ti koji donose odluke', rekla je Pusić.

'Ako sve bude u redu ugovor o ratifikaciji bit će poslan u parlament sutra, a cijela procedura bi mogla biti dovršena do veljače ili ožujka', rekla je ministrica.

Pusić je rekla da je s Cableom razgovarala o tome što Hrvatska radi na poboljšanju investicijske klime.

'Predstavila sam ministru pregled svega što Hrvatska poduzima ... glede zakonodavnog okvira, poticanja investicija, a i same projekte koje je vlada pokrenula i koji idu na međunarodne natječaje u sljedećih šest mjeseci', rekla je Pusić.

Ministrica se u britanskom parlamentu sastala sa skupinom zastupnika i s predsjednikom svestranačke skupine britanskog parlamenta za Hrvatsku lordom Dundeejem.

U razgovoru sa zastupnicima Pusić je naglasila da je dosad 16 zemalja ratificiralo pristupni sporazum Hrvatske s EU-om, te dodala da do kraja godine očekuje da će sporazum ratificirati najmanje 20 zemalja Unije.

Pusić i Hague: Ulazak Hrvatske u EU veliki uspjeh

Hrvatsko pristupanje EU-u bit će veliki uspjeh i predstavlja veliku priliku za stvaranje snažnijih veza između Hrvatske i Velike Britanije, ocijenili su Vesna Pusić i njezin britanski kolega William Hague.

'Velika Britanija i Hrvatske suglasne su da ulazak Hrvatske u EU kao 28. članice predstavlja priliku bez presedana za obje zemlje da razviju snažnije veze između svojih vlada, gospodarstvenika i običnih ljudi', navodi se u zajedničkoj izjavi dvoje ministara.

Pusić i Hague su također naglasili da se zauzimaju za europsku perspektivu za sve zemlje zapadnog Balkana na temelju 'striktnih, ali poštenih uvjeta', te su najavili jačanje suradnje dviju zemalja na razini EU-a.

'U tom smislu nastojat ćemo ojačati naše gospodarske odnose i ohrabriti trgovinu i ulaganja', navodi se u zajedničkoj izjavi.

Pusić, koja boravi u radnom posjetu Velikoj Britaniji, kazala je hrvatskim novinarima da je njezin sastanak s Hagueom bio 'odličan'. 'Ovo je bila prilika da razgovaramo i o situaciji u EU-u i u našoj regiji ... glavna promjena je da su do prije koji mjesec takvi razgovori bili uglavnom o Hrvatskoj i problemima koje mi imamo, a sada se na Hrvatsku potroši vrlo malo vremena, a većinom se razgovara o budućnosti EU', kazala je Pusić.

Govoreći o pitanju britanskog ratificiranja pristupnog ugovora Hrvatske i EU-a, koje je najavljeno za početak sljedeće godine, Pusić je kazala da 'Hague smatra da postoji praktički konsenzus britanskih političkih stranaka o ulasku i spremnosti Hrvatske za ulazak u EU'.

Pusić je rekla da je s britanskim kolegom razgovarala i o pitanju štediša Ljubljanske banke. 'Rekla sam mu da smo vrlo aktivni u rješavanju tog pitanja ... te da smo otvoreni za razgovor o različitim rješenjima, ali da smatramo da bi bilo logično da se to pitanje odvoji od pitanja ratifikacije', kazala je hrvatska ministrica.

Pusić se u srijedu u Londonu sastala i s predsjednikom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sumom Chakrabartijem, te održala predavanje u sjedištu te institucije na temu 'Hrvatska u EU-u'.